Земята е загубила 12 милиона хектара тропически гори през 2018 година

Земята е загубила 12 милиона хектара тропически гори през 2018 година
A A+ A++ A

През 2018 година са унищожени 12 милиона хектара тропически гори или по 30 футболни игрища в минута, съобщи Институтът за световните ресурси. 3,64 милиона от тези унищожени гори са първични и от съществено значение за климата и биоразнообразието, предаде БТА

Данните са от годишния доклад за 2018 на "Глобъл форест уоч" - организация, която наблюдава горите от 2001 година. Миналата година е четвъртата най-страшна за обезлесяването, след 2016 г. когато обезлесената площ е 17 милиона хектара, както и от 2017 и 2014 година. 

Най-засегнатите страни са Бразилия, Индонезия, Демократична република Конго, Колумбия и Боливия. Площта на унищожените през миналата година тропически джунгли е равна на територията на Никарагуа, а унищожените първични джунгли са колкото Белгия. 

"Това са горите с най-голямо въздействие върху въглеродните емисии и върху биоразнообразието", изтъкна Микаела Вайсе от Института за световните ресурси, тъй като това са големи дървета - те поглъщат най-много CO2 и е трудно да бъдат възобновени. Опазването на все още оставащите гори е от жизнена важност - те са дом на много застрашени представители на флората и фауната.

Разрушителното темпо е особено обезпокоително в ДР Конго, докато в Индонезия то се е забавило с 63% в сравнение с пика през 2016 година. В Колумбия през 2018 г. има увеличение на обезлесяването с 9% спрямо 2017 г. По обезлесена площ първа е Бразилия, а Гана и Кот д'Ивоар са загубили през 2018 г. първична джунгла, представляваща съответно 60% и 26% от тяхната територия. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"