ВАС остави без разглеждане жалбата на БСП за регистрацията на КП „Коалиция за България“

ВАС остави без разглеждане жалбата на БСП за регистрацията на КП „Коалиция за България“
A A+ A++ A

Петчленни състави на Върховния административен съд оставиха без разглеждане две частни жалби до административни дела №4686 от 2019 г. и №4664 от 2019 г. във връзка с Решение №110– ЕП от 09.04.2019 г. на ЦИК, с което КП „Коалиция за България“ е регистрирана за участие в Евроизбори 2019.

Определенията не подлежат на обжалване, съобщиха от ВАС.

Едната жалба е подадена от политическа партия „Българска социалистическа партия“ и коалиция „БСП за България“ и е против определение на тричленен състав на ВАС по административно дело №4254/2019 г. Другата жалба е подадена от политическа партия ПП „Коалиция за теб България“ срещу определение по административно дело №4156/2019г.

Според двата различни петчленни състава частните жалби са недопустими и поради това следва да се оставят без разглеждане, а производствата по делата да се прекратят. Практиката на ВАС по подобни дела през годините е непротиворечива.Петчленните състави приемат, че производството по чл. 58 от Изборния кодекс е особено и специално спрямо регламентираните в АПК производства по оспорване на индивидуалните административни актове и то не предвижда възможност за обжалване на актовете на Върховния административен съд.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »