19 кандидати за едно място в Европарламента

19 кандидати за едно място в Европарламента
A A+ A++ A

Средно по 19 кандидати се борят за едно от 17-те места на България в бъдещия нов състав на Европейския парламент. Общо 318 са кандидатите, които са регистрирани за участие на евровота на 26 май, научи в. „Монитор" от ЦИК. Във вторник изтече крайният срок за регистрация в Централната избирателна комисия на листите на партиите и коалициите, както и за внасяне на подписките от страна на инициативните комитети за независимите кандидати.

На вота в края на май ще се борят 13 политически сили, 8 коалиции и 6 независими. Общо 15 партии получиха регистрация от ЦИК, но две от тях така и не внесоха своя листа и се отказаха от участие в изборите в последния момент - „Движение България за гражданите" и Българска нова демокрация (БНД).

По традиция голяма част от формациите са внесли пълни листи от 17 души. ГЕРБ залагат на доказани институционалисти, като голяма част от кандидатите им са настоящи евродепутати. Именно настоящи представители на формацията в Брюксел заемат първите пет места, като начело на списъка е еврокомисарят по цифровизацията Мария Габриел. На избираемото шесто място пък е седесарят Александър Йорданов, след като ГЕРБ и СДС подписаха споразумение за общо явяване на вота. Досега ГЕРБ имаха шестима души в ЕП, като заявиха, че сега се надяват да увеличат поне с едно място присъствието си в институцията.

Листата на БСП пък бе подредена след дълги вътрешни скандали и опит на соцлидера Корнелия Нинова да елиминира председателя на ПЕС Сергей Станишев от нея. В крайна сметка след таен вот и балотаж за място той зае петата позиция в листата, която пък се води от неговата бивша половинка Елена Йончева. Тя е един от кандидатите за ЕП с обвинения от прокуратурата за пране на пари.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »