Находки от късната Желязна епоха откриха археолози край Стрелча

Находки от късната Желязна епоха откриха археолози край Стрелча
На снимката: древнотракийски експонати от Историческия музей в гр. Стрелча. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Находки от късната Желязна епоха, по-точно IV–III в. пр. Хр., са открити при археологическите разкопки на скалните светилища край Стрелча в местността Скумсале.

Това каза за Радио „Фокус" - Пазарджик ръководителят на екипа доц. д-р Алексей Гоцев от НАИМ на БАН.

Той обясни, че е открито голямо количество керамичен материал – фрагменти от съдове, правени на ръка, по-малко на бързовъртящо се грънчарско колело.

„Керамиката е груба, с лошо огладена повърхност, преобладава кафявочервеникавият цвят. При проверката на изхвърлената пръст с металодетектора бяха открити голямо количество метални предмети, фибули, фрагментирани от т.нар. „тракийски тип". Железен пръстен, вероятно с украса от горната страна, малко желязно ножче – тип „махайра" с добре оформен предпазител и следа от прикрепване на нетраен материал към дръжката", добави археологът.

„Потвърдена бе ситуацията от миналата година, че на върха на скалните откоси има следи от изсичания, които са резултат от човешка дейност, а в подножието им са депонирани археологически материали от късножелязната епоха. Голямото количество на метални находки, както и някои от керамичните предмети – жетони, подноси, показват, че на обекта има следи от ритуални практики," заяви той.

Остава открита хипотезата за комплексен характер на обекта „Скумсале", при който има култови действия, съчетани с производствена дейност – ритуален добив на злато, допълни Гоцев.

#археология #археолози #археологически разкопки #разкопки #Стрелча

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Археология
Последно от Археология

Всички новини от Археология »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"