Акцентите от първата Среща на върха Путин - Ким Чен Ун

Акцентите от първата Среща на върха Путин - Ким Чен Ун
A A+ A++ A

Във Владивосток се проведе първата Среща на върха между Владимир Путин и Ким Чен Ун. Двустранните отношения и ядреното разоръжаване на Корейския полуостров бяха в центъра на разговорите между руския президент и севернокорейския лидер.

Владимир Путин пристигна пръв в Далекоизточния федерален университет на остров Руски край Владивосток за първата си среща с Ким Чен Ун.

Продължително ръкостискане и благодарности за визитата предшестваха същинските разговори. Основните теми - двустранните отношения и тенденциите на Корейския полуостров.Владимир Путин, президент на Руската федерация: Уверен съм, че днешното Ви посещение в Русия ще ни помогне да разберем как можем да разрешим ситуацията на Корейския полуостров и какво може да направи Русия, за да подкрепи положителните тенденции, които се наблюдават сега.

Руският президент посочи още, че Москва подкрепя диалога между Северна и Южна Корея, както и нормализацията на отношенията между Северна Корея и САЩ.

Ким Чен Ун благодари на Путин за поканата и че въпреки натоварената си програма, е изминал хиляди километри, за да се срещне с него.Ким Чен Ун, лидер на Северна Корея: Надявам се срещата ни да бъде много полезна и да спомогне за засилването на нашите традиционно приятелски отношения. Ситуацията на Корейския полуостров днес предизвиква интерес в международна общност. Надявам се, че разговорите ще бъдат съществен етап от процеса.

Обсъждането на главните теми продължи в двучасов разговор насаме, само в присъствието на преводачи. Той беше определен като ползотворен и конструктивен от двамата лидери, а наблюдатели отбелязаха, че времето на срещата на четири очи е било повече от обичайните 50 минути по протокол.

Преговори в разширен формат с участието на делегации на двете страни са последната част от срещата на върха във Владивосток. Днес Путин отива в Пекин за участие във форума на китайската инициатива "Един пояс, един път".

Ким Чен Ун остава и утре във Владивосток в рамките на първото си посещение в Русия, където специално за него е подготвена богата културна програма.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"