Макрон е готов с отговора си към протестите на „жълтите жилетки“

Макрон е готов с отговора си към протестите на „жълтите жилетки“
A A+ A++ A

Френският президент Еманюел Макрон днес ще обяви дългоочаквания си отговор на продължаващите вече почти шест месеца улични протести. Очаква се той да изложи плановете си за реформи, които могат да се окажат решаващи за неговото политическо бъдеще, пише АФП.
 
През 2017 г. Макрон дойде на власт с надеждата, че ще бъде глътка свеж въздух за Франция. Но през последните шест месеца инерцията беше изцяло премахната след появата на антиправителственото движение "Жълти жилетки", което ежеседмично протестира срещу социалното неравенство.
 
В четвъртък вечерта в 19.00 ч. българско време, Макрон ще даде пресконференция, на която ще очертае поредица от реформи, изготвени след обширни обществени дискусии в отговор на протестите. Очаква се той да обяви поредица от важни, но не революционни мерки, включително намаляване на данъците за средната класа и преоценка на малките пенсии - и двете бяха сред исканията на протестиращите "жълти жилетки".
 
Макрон най-вероятно ще направи кратко 20-минутно обръщение, в което ще очертае "няколко подхода и посоката" в отговор на кризата, след което ще му бъдат зададени въпроси от френски и чуждестранни журналисти. Президентът, който ще бъде заобиколен от членове на своя кабинет, знае, че трябва да "действа много бързо, за да определи календар" за реформите, които ще бъдат обявени, каза говорителката на правителството Сибет Ндиайе.


Вместо да промени реформите, които бяха изтекли в медиите по-рано тази седмица, идеята е Макрон да ги "обясни". Но той вероятно ще се сблъска с трудна борба в защита на достойнствата на своя "Голям дебат". Проучване показва, че само една четвърт от анкетираните смятат, че социалната, икономическата и политическата ситуация се е подобрила от началото на януари.
 
За Макрон, известен с изненадата и драматичния жест, залозите са огромни. Проучванията показват, че рейтингът му на популярност остава под 30%, което е далеч от дните след встъпването му в длъжност, когато рейтингът му беше над 60%.
 
Макрон трябваше да обяви реформите чрез предварително записано телевизионно обръщение, което трябваше да бъде излъчено на 15 април. Само два часа по-рано катедралата Нотр-Дам пламна, принуждавайки президентството да отмени предаването. Ден по-късно целият текст на реформата се появи в медиите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"