Адвокат Марковски: В България трябва да има доживотна присъда без замяна

Адвокат Марковски: В България трябва да има доживотна присъда без замяна
A A+ A++ A

В България трябва да има доживотна присъда без замяна за всички убийства по член 116, разбира се, не задължителна, а по преценка на съда. Не би трябвало за определен тип престъпления да има възможност за замяна. Това коментира в Сутрешния блок на БНТ адвокат Марин Марковски по повод присъдата на убиеца на журналистката Виктория Маринова Северин Красимиров, който получи присъда от 30 години, а не доживотен затвор.

Марин Марковски, адвокат: Това е човешко същество на външен вид, но се поставя въпроса дали има човешка природа, защото има зверско блудство, зверско изнасилване, мъчително убийство. Представете си само чувствата и мъките на това хубаво момиче, излязло да тича на алеята, когато този звяр го е нападнал... и погасеният живот. Законът задължава съдиите, когато определят доживотна присъда, ако подсъдимият е признал всички факти на обвинителния акт, тази доживотна присъда да бъде заменена с 30 години, това е задължително. Разбира се, стои по човешки въпросът справедливо ли е това?
Този текст на закона е свързан с правилата на Европа - че не трябва да има изключително тежка репресия, обясни още Марковски.

Когато обаче един обвиняем признае престъплението, той съдейства на съда, а при Северин е доказано категорично, че той е извършил това престъпление, прокуратурата си е свършила работата, допълни адвокатът.

Тук стои и деликатният въпрос за ромската престъпност, например в българските затвори над половината с роми, подчерта правозащитникът.

Адвокат Марковски коментира и катастрофата с Лютви Местан, в която загина 6-месечно бебе. Според него, Местан едва ли ще тръгне да бяга, така че гаранцията от 10 000 лв обезпечава неговото присъствие, а отнемането на шофьорска книжка е разумен процесуален акт.

Марин Марковски, адвокат: Главният въпрос е какво се е случило на катастрофата - това е най-интересното, най-важното, защото то определя и наказанието. Там има знак СТОП - имайте впредвид, че в България експертите са изключително опитни. Когато се направи експертиза ще се отговори ясно на въпроса дали когато Местан е излязъл на главния път, е могъл да види колата. Така че, истината съдът ще я има.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Закон и ред
Последно от Закон и ред

Всички новини от Закон и ред »