Сирийската армия притиска бунтовниците в Алепо и Дамаск

Сирийската армия притиска бунтовниците в Алепо и Дамаск
Сирийски бунтовници на пост край Алепо, 12 август 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Сирийската армия е обстрелвала контролирани от бунтовниците квартали в град Алепо, а военните са притиснали опозиционните сили с наземната офанзива, която започнаха още в сряда.

Това съобщава в неделя Сирийският център за наблюдение на човешките права, цитиран от Франс прес и БНР.

„Всички форми на комуникация са отрязани в град Алепо, както и в големи части от провинцията от сутринта", допълва правозащитната организация и твърди, че бунтовниците са успели да убият армейски полковник в квартал Сафира.

Междувременно в столицата Дамаск стрелба е имало в квартал Кадам, докато силите за сигурност са провели атаки и арести в района Кабр Аатка.

Силни експлозии е имало в предградието Хараста, а в провинция Дамаск стрел6а е била чута в град Ал Тал, където 15 цивилни са били убити в събота при бомбардировки и сблъсъци между армията и бунтовниците.

В неделя най-малко 13 души са били убити в Сирия, включително шестима войници, загинали при атака срещу конвоя им в провинция Дераа.

По-рано в неделя Свободната сирийска армия обяви, че успяла да си върне стратегически позиции в Салахеддин, квартал на Алепо, според един от командирите на ССА Абдел Кадер Салех.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар Ал-Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

Междувременно Арабската лига е отложила срещата на арабските външни министри, която беше планирана за неделя, съобщи служител в организацията за Ройтерс.

Срещата трябваше да се проведе в саудитския град Джеда. Очакваше се министрите да обсъдят кризата в Сирия и да изберат заместник на бившия специален пратеник за страната на ООН и Лигата Кофи Анан. Служителят не посочил нова дата за форума, нито причина за отлагането му.

#Башар ал-Асад #гражданска война #Арабска пролет #бунтовници #Сирия #Алепо #Дамаск #Дераа

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"