Саудитска Арабия еманципира жените с нов град

Саудитска Арабия еманципира жените с нов град
Саудитска арабия прилага консервативното ислямско законодателство спрямо правата на жените. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Саудитска Арабия планира да създаде нов град, запазен изключително за жени в рамките на усилията си за комбиниране на стриктния шариат с кариерно ориентираните жени, които искат да работят.

Саудитската служба за индустриална собственост (Modon) е натоварена да върне страната в модерния свят с противоречивия град, чийто строеж е планиран за догодина, съобщава британският в. "Дейли Мейл", цитиран от агенция БГНЕС.

Властите се надяват, че това ще задоволи желанието на жените да работят, без да се нарушават ислямските закони в страната.

Очаква се общината в източния град Хафуф да привлече инвестиции за 500 милиона риала (84 милиона паунда) и ще създаде около 5000 работни места в текстилната, фармацевтичната и хранителната промишленост. В града ще има ръководени от жени фирми и производствени линии за жени.

Макар шариата в Саудитска Арабия да не забранява на дамите да работят, данните показват, че представителките на нежния пол съставляват само 15% от работната сила в страната.

Планът съвпада с амбициите на правителството да накара жените да играят по-активна роля в развитието на страната. Сред обявените цели са създаването на работни места най-вече за млади жени.

В съществуващите в момента в Саудитска Арабия индустриални градове вече има фабрики, притежавани от жени, както и компании, които наемат малък процент от женското население.

"Сега работим по втори индустриален град за жени. Планираме да създадем редица запазени само за жени индустрии в различни части на кралството", заяви представителят на местните власти Салех ал Рашид.

В рамките на усилията си да накара все повече жени да работят, държавата се опитва и да замени чуждите продавачи със саудитки. Това лято дамите започнаха да заменят служителите в козметичните магазини и парфюмериите, само половин година след като замениха мъжете продавачи в магазини за бельо.

#Саудитска Арабия #жени #права на жените #шериат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници