След празниците започва независима проверка на основни пътища в страната

След празниците започва независима проверка на основни пътища в страната
A A+ A++ A

Институтът за пътна безопасност (ИПИ) започва инспекция по основни пътища в страната. Те стартират веднага след празниците – на 7 май. Проверките ще бъдат извършвани от екип доброволци, които имат необходимата квалификация и образование.

Одитът на ИПИ ще бъде извършен на три вида пътища – една магистрала, на един първокласен път и един общински път. Чуждестранни партньори на организацията ще помогнат с техника и обучение.

Новината идва, след като преди дни от неправителствената организация поискаха одит на всеки километър на пътната мрежа в България. Повод са зачестилите катастрофи в последния месец и особено разкритията покрай катастрофата край Своге, при която загинаха 20 души, а вече 7 души са с обвинения от прокуратурата.

Експерти на Института са участвали и в огледа на участъка, където катастрофира лидера на ДОСТ Лютви Местан. При инцидента загина 6 – месечно бебе, а родителите и братчето му бяха тежко ранени. След огледа, експерти от Института за пътна безопасност са открили повече от 30 нарушения на Закона за движение по пътищата. Очаква се от неправителствената организация да оповестят резултатите от проверката на мястото на катастрофата следващата седмица.

Обобщените данни за пътищата в страната на Института по пътна безопасност в България са, че по-голямата част от поставените изкуствени неравности са незаконни и не отговарят на нормативните изисквания. Експертите споделят, че едва 150 километра от цялата републиканска пътна мрежа могат да бъдат определени като безопасни. Освен това, към момента под 5% от общините имат действащ план за организация на движението и поддържане на пътищата.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"