Дъжд от „падащи звезди" вечерта в неделя

Дъжд от „падащи звезди" вечерта в неделя
A A+ A++ A

На 12 август метеорният поток Персеиди достига своя максимум и ще предложи гледка от най-силния и най-красив звезден дъжд през годината.

По информация на Националната астрономическа обсерватория в Рожен тази неделя в интервала от 15:00 до 17:30 ч (по Гриниуч) / 17:00 до 19:30 българско време ще могат да се видят около 100 метеора на час.

Най-подходящото време за наблюдение на падащите звезди от България е в нощта на 12 срещу 13 август, до изгрева на Луната в 2:16 ч (за София), предава Би Ти Ви.

Метеорният дъжд се случва когато Земята премине през потока от отломъци от кометата Суифт-Тътъл. Когато остатъците от нея се сблъскат с атмосферата, те изгарят, често оставяйки ивици светлина в небето - падащи звезди.

Метеорите изглеждат като че ли идват от място в съзвездието Персей, откъдето идва и името Персеиди. Очаква се в "най-натовареното време" да падат десетки метеорити на час.

В периода от 11 до 16 август преди изгрева пък ще може да се види подреждането в права линия на Луната, Венера, Юпитер и Меркурий в източната част на небето, заедно с тънкия сърп на Луната. Съзвездието Орион също ще бъде над хоризонта.

#метеоритен дъжд #метеорен поток #Персеиди

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"