Атентаторът в Бургас „доказан" камикадзе, твърди български следовател

Атентаторът в Бургас „доказан" камикадзе, твърди български следовател
Така според българската полиция е изглеждал атентаторът от Бургас, който според българските следователи е бил камикадзе. Снимка: МВР
A A+ A++ A

Доказано е, че атентаторът, който уби шестима души на 18 юли на летище Бургас, е камикадзе, твърди следователят Георги Илиев от Националната следствена служба.

„В случая е доказано, че става дума за камикадзе - човек, който е решил да се лиши от живота си, за да причини смърт на много хора. На наша територия, на чужди граждани е решил да причини смъртта", заяви следователят по БНР в неделя.

Той не обясни как точно е „доказано", че атентаторът е бил самоубиец, но от думите му става ясно, че няма скоро да има резултати от разследването.

„Международната практика показва, че такива атентати се разследват при тежки условия и в много случаи разследването продължава две, три, даже до пет години", добави Георги Илиев.

Версията, изказана от Илиев, е обратна на заключенията на български и израелски журналисти и израелски експерти по сигурността, които, съдейки по поведението на атентатора, предположиха, че въпросният мъж едва ли е бил атентатор-камикадзе, и най-вероятно е бил използван за „муле", без да е наясно, че носи експлозиви, и че най-вероятно е бил взривен от разстояние от друг човек, който е детонирал бомбата след поставянето й в автобуса.

Следователят Георги Илиев от НСС обяви още, че българските власти вече са изпратили в Израел въпросите си към част от свидетелите на взрива, които не са могли да дадат качествени показания в първите часове след атентата.

След като бъдат разпитани от израелските власти, показанията на оцелелите от автобуса туристи ще бъдат изпратени в България и приложени към материалите към делото, обясни Илиев.

„Някои от свидетелите, на които тук беше оказана медицинска помощ, са обработени с лекарства, които не им даваха възможност към този момент да дадат правдоподобни показания и именно тия свидетели се наложи да бъдат разпитание допълнително. След като съпоставиха нещата, се оказа, че към някои свидетели би следвало да се поставят допълнителни въпроси", добави той.

#Трагедия в Бургас #Георги Илиев #Национална следствена служба #следовател #НСС #летище Бургас #Сарафово #тероризъм #терористичен акт #атентатор-самоубиец #камикадзе #атентатор-камикадзе #муле #израелци #израелски туристи #Израел #Бургас #атентат #терорист #атентатор

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"