Българските волейболисти останахa 4-ти на Олимпиадата

Българските волейболисти останахa 4-ти на Олимпиадата
Снимка: Ройтерс/Гонг
A A+ A++ A

България загуби с 1:3 гейма (19:25, 25:23, 22:25, 21:25) срещу Италия в битката за бронзовия медал в олимпийския турнир по волейбол.

След като България беше победила италианците с 3:0 в груповата фаза, този път последните се оказаха непреодолимо препятствие за българските момчета.

В мача срещу Италия българите не показаха познатото ниво на посрещане, сервисът не вървеше, а за сметка на това съперникът ни надигра именно с началния си сервис - за сравнение 11 срещу 1 аса.

За да стигне до този мач България спечели своята група, след което победи Германия на 1/4-финал с 3:0, а на полуфинала загуби с 1:3 от Русия. Италия бе в „българската група", където завърши на четвърто място. В елиминациите изненадващо „скуадрата" отстрани САЩ, но след това загуби категорично от Бразилия.

Найден Найденов не направи никаква изненада при титулярите си, залагайки на Георги Братоев, Виктор Йосифов, Николай Николов, Тодор Алексиев, Тодор Скримов, Цветан Соколов и либеро Теодор Салпаров.

Мачът започна лошо за нашите, които в началните минути бяха затруднени от силния италиански сервис, който доведе до преднина за съперника ни 8:4 на първото техническо прекъсване, а след лошо посрещане на Алексиев пасивът ни вече бе 5 точки – 6:11, предаде Гонг.

Нови три поредни точки на Италия доведеха резултата до 17:9, което накара Найден Найденов да пусне в игра капитана Владо Николов на мястото на Цецо Соколов. Това явно подейства положително и 2 успешни блокади и успешен начален удар на Скримов намалиха до 14:18. Третият ас на съперника ни в гейма, дело на Савани, обаче бързо върна аванса на Италия, която безпроблемно затвори гейма с 25:19.

Вторият гейм стартира доста по-добре за нашите, а коварният сервис на Георги Братоев ни помогна да поведем с 3 точки - 8:5. В следващите разигравания пропуснахме отлични шансове да направим преднината си още по-голяма и вместо това Италия изравни за 13:13, но при второто техническо прекъсване отново имахме аванс - 16:14. Отличният блок на италианците им позволи отново да стопят пасива си и да изравнят за 18:18, а и да поведат при 22:21.

При 23:23 Жоро Братоев затрудни посрещането на Италия със сервис, последва продължително разиграване, което в крайна сметка бе спечелено от българите, които стигнаха до геймбол. При него съперникът ни сбърка в опита си да направи атака и по този начин подари точката, а с това и гейма на България!

В началото на третата част, най-вече благодарение на Скримов и Алексиев, българите поведоха с 4:0 и накараха треньора на Италия Мауро Беруто да поиска прекъсване. То явно подейства и набързо преднината ни бе заличена от сервиса на Ласко, който доведе до изравняване при 5:5. Ас на Савани даде и преднина на Италия, но първото техническо прекъсване дойде при 8:7 за нас.

Тактически насоченият сервис на Ники Николов, добрият блок и прострелните атаки на Виктор Йосифов върнаха аванса на България от началото на гейма - 12:8. За пореден път обаче се повтори добре познатият сценарий от началото на мача и Италия лесно върна целия си пасив за 14:14, след което успя и да поведе с 3 точки - 18:15, което доведе до връщането на полето на Цецо Соколов. Този ход обаче нямаше нужния ефект и след 25:22 Италия поведе с 2:1 гейма.

Четвъртият гейм също започна трудно за нашите, които в началото наваксаха 2 точки пасив, но сервисът на Савани продължи да ни тормози и доведе резултата до 13:9 в полза на Италия. Второто техническо прекъсване дойде при 16:13 за съперника ни, но 3 поредни български точки изравниха резултата. След две неуспешни атаки на Скримов Италия отново поведе солидно с 20:17. Поредният ас на Савани направи резултата 23:19 и в крайна сметка Италия затвори гейма с 25:21, спечели мача с 3:1 гейма, а с това и бронзовите медали.

#волейбол #волейболисти #национален отбор по волейбол #Лондон 2012 #Олимпиадата в Лондон #летни олимпийски игри #Олимпийски игри #Италия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Лондон 2012
Последно от Лондон 2012

Всички новини от Лондон 2012 »