Петкова: С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката

Петкова: С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката
A A+ A++ A

С бизнеса и синдикатите правителството има отличен диалог в областта на енергетиката. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред журналисти на излизане от среща при премиера Бойко Борисов с представители на работодателски и синдикални организации в Министерския съвет, предаде БТА.

Срещата при Борисов днес е била организирана по искане на четирите работодателски организации и на двата синдиката, уточни тя. Теменужка Петкова информира, че на тази среща представители на работодателските организации са изказали притеснения от покачването на цената на тока на свободния пазар от началото на април. Тя е уверила представителите на бизнеса и синдикатите, че държавата изпълнява поетите ангажименти към енергийната борса.

Дружествата от групата на БЕХ, спазвайки Закона за енергетиката, продават електроенергия на свободния пазар. Отделно от това  държавните такива ежедневно предлагат по над 680 мегаватчаса всеки час на платформа "Ден напред" на цена от 44.10 лв. "Това е цена, която е определена от Европейската комисия, и ангажимент, който ние стриктно спазваме", увери министър Петкова. На срещата е било обсъдено и състоянието на "ТЕЦ Марица изток 2" ЕАД и всички са се обединили за това да се търсят възможности, за да може да се съхрани работата на централата.

"Трябва да намерим баланс, трябва да се намери начин, който да даде възможност на "ТЕЦ Марица изток 2" да работи при нормални пазарни условия", допълни министър Петкова. По думите й капитализацията е един от възможните варианти за спасяването на въглищната централа. Тя припомни, че Българският енергиен холдинг /БЕХ/ закупува емисиите за "ТЕЦ Марица изток 2".

В резултат на това БЕХ осчетоводява тези разходи като вземане от централата. Това създава предпоставки за декапитализация на дружеството. "Към настоящия момент около 200 млн. ни делят от декапитализацията на дружеството", поясни Петкова. В момента е оправено искане към Европейската комисия /ЕК/ именно с този размер на дълга да бъде увеличен капиталът на "ТЕЦ Марица изток 2", за да позволи на дружеството да функционира.

 Според нея това ще даде възможност на "ТЕЦ Марица изток 2" да работи при пазарни условия и да започне дружеството да трупа печалба. След Великден се очаква писмо от ЕК, чрез което по всяка вероятност от Комисията допълнително ще искат да бъдe отговорено на някои въпроси. От енергийното министерство имат готовност за това. "Това е изключително важна стъпка, която трябва да предприемем", добави Теменужка Петкова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »