Иво Христов: Радев знаеше за листата на БСП

Иво Христов: Радев знаеше за листата на БСП
A A+ A++ A

"Борисов иска да възпали стари седесарски рефлекси." Това заяви пред bTV бившият шеф на кабинета на президента и кандидат за евродепутат от БСП Иво Христов.

Според него българската политическа действителност се превръща във фейлетон, в който Борисов казва нещо и след това всички го коментират.

Христов е категоричен, че са смешни твърденията на премиера за налагане на пълзяща диктатура от страна на БСП. В отговор той запита какво всъщност е това, когато строеж се спира по волята на премиера или бюджетът се променя отново по негово желание. Всичко опира до Борисов по думите му.

Христов уточни, че когато приключи един период, историците дават определение за автокрация. „Но признаците са налице. Преди месеци той беше привикал целия генерален щаб на откриването на Министерски съвет, за да обяви колко пари дава за армията. Ролята им беше да гледат благодарно. Същото се разиграва и с митрополити от Българската православна църква и рутинно се разиграва с шефове на всякакви спортни федерации. Това автокрация ли е? Най-малкото е спектакъл на автокрацията“, коментира кандидатът за евродепутат.

 Той допълни, че бюджетът също се променя по волята на премиера, в нарушение на Закона за държавния бюджет, строеж се спира пак по негова воля, при положение, че има компетентни органи. „Всичко опира до Борисов и той самият си дава сметка, че това е вече трудно работеща схема, тъй като всеки го търси за всичко“, каза още той. По повод думите на премиера за военен преврат Христов попита: „По чия инициатива да е възможен военен преврат? Президентът няма власт над армията. Занимаваме се с параноични фантасмагории“, категоричен е Христов.

"Аз не се виждам в определенията шпионин - Държавна сигурност", подчерта Иво Христов.

За отношенията си с президента след напускането му на "Дондуков 2" Христов поясни, че между тях има ненакърнимо доверие.

"Президентът винаги ще бъде кауза за мен", изтъкна той.

По думите му той не е феодал и всеки сам взема решенията си. Христов допълни, че Радев е наясно с неговото решение отдавна, тъй като Корнелия Нинова му предложила да влезе в листата още през декември миналата година.

За Христов президентът е последователен и достоен човек, който никога не е изменил на това, което е заявил в програмата си.

Според него обаче между Борисов и президента има ценностно разминаване.

По отношение на евроизборите Христов подчерта още, че с Корнелия Нинова смятат, че те са решаващи за българската ситуация.

"При победа на БСП се създават условия за предсрочни избори и излизане от безизходицата", посочи бившият шеф на кабинета на Радев.

При спечелване от ГЕРБ според него ще станем свидетели как властта се бетонира.

На въпрос дали е подготвен да стане евродепутат, той заяви, че никой не може да твърди, че подготвен за нещо, докато не се сблъска с него.

"Румен Радев ми се довери, явно има добра интуиция", отбеляза Иво Христов.

За мястото си в листата на БСП той беше лаконичен като заяви, че няма отношение към подредбата ѝ.

Христов сподели и виждането си за това дали реално има разделение в БСП, като обясни, че все още не може да прецени, тъй като не се срещал с избирателите.

"Не виждам в листата вътрешен евроскептицизъм", посочи той.

На въпрос дали БСП се меси в политиката на президентството, той отбеляза, че всички партии се месят под някаква форма.

По думите му нямало и съгласувани изказвания между Нинова и Радев, тъй като не си говорели често.

Христов коментира и отказа на президента да разсекрети Консултативния съвет, като обясни, че Радев нямало от какво да се притеснява, но други хора имали.

По отношение на апартаментите на властта той е категоричен, че става дума за системен проблем.

"Има келиперджийски манталитет на управляващите, който сега изплува", допълни Христов.

Като основна своя кауза за евроизборите той подчерта, че това ще бъде съхраняването на демокрацията в България.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници