За първи път: Българин спечели стипендия на фондация Hertz

За първи път: Българин спечели стипендия на фондация Hertz
A A+ A++ A

23-годишният Алекс Атанасов е първият - и засега единствен - българин, спечелил престижната стипендия за млади учени на американската фондация "Hertz", съобщи iNews.bg.

Стипендията на Фондация "Hertz" се предоставя веднъж годишно на най-изтъкнатите докторанти от САЩ в сферата на приложните науки, математиката и инжинерството.

Всяка година Фондацията разглежда научните разработки и резюметата на над 800 докторанти, като от тях се избират около 40 финалисти. Финалистите преминават през две тежки двучасови интервюта със специалист от съответната сфера. Накрая стипендията се присъжда на 10 до 15 студенти. Тези избрани младежи са сред най-престижната група от млади учени, инженери и математици в света. През последните 56 години общо са били връчени 1226 награди на фондацията.

Сред носителите са: Нобелови Лауреати; носители на Наградата Тюринг, Медала в областа на математиката, други големи награди в областта на науката; 40 члена на Национални академии; основатели на над 200 компании; военни генерали; носители на над 3000 патента; и стотици известни академични преподаватели.

Стипендията е в размер на $ 250 000 Александър Б. Атанасов е роден на връх Коледа в София през 1995 г. През 2018 г. получава магистърска степен по математика от Университета в Йейл. От същата година е докторант по теоритична физика в Харвардския Университет.

Той е син на известният български скулптор и архитект Благой Атанасов, който от 1998 г. живее и работи в САЩ (автор е на много проекти и реализации на големоформатни арт инсталации в САЩ и Европа), а у нас има ателие в Созопол, където излага свои творби всяка година.

Снимка: Фейсбук

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Образование
Последно от Образование

Всички новини от Образование »