Германия иска международен съд за сирийския диктатор

Германия иска международен съд за сирийския диктатор
Германският външен министър Вестервеле (вляво) заедно с канцлера Меркел. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Германският външен министър Гидо Вестервеле настоя сирийският президент Башар ал Асад да бъде изправен пред Международния наказателен съд в Хага.

"Най-добре ще е Асад да се яви пред Международния наказателен съд в Хага", заяви Вестервеле в интервю за вестник "Билд ам Зонтаг", цитиран от АФП и БТА.

Той допълни, че "ако може да се предотвратят нови смъртни случи с доброволното оттегляне на Асад, съдебното производство за мен няма да има голямо значение".

"Това определено е против моето чувство за справедливост, но най-важното нещо за мен е да се спрат тези убийства и да се гарантира демократично и мирно бъдеще за Сирия", каза той.

Външният министър Вестервеле отново отхвърли идеята за военна намеса в Сирия по подобие на интервенцията на страни от НАТО и някои арабски държави срещу режима на Муамар Кадафи в Либия през 2011 г., когато Германия бе против.

"Военната намеса по-скоро ще увеличи проблемите, отколкото да ги намали, тъй като има риск от разпространение на насилието", подчерта той.

Сирия е в състояние на гражданска война, след като през март 2011 г. започнаха безредици и протести срещу режима на президента Башар ал Асад като част от т.нар. Арабска пролет. Режимът в Иран от своя страна е близък съюзник на режима на президента на Сирия Асад.

#Международен наказателен съд #Гидо Вестервеле #Германия #Сирия #бунтовници #Арабска пролет #гражданска война #Башар ал Асад

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »