НАТО закрила 1/3 от чуждите военни бази в Афганистан

НАТО закрила 1/3 от чуждите военни бази в Афганистан
Церемония по предаване на контрола на част от провинция Кандахар от американските на афганистанските военни сили на 18 юли 2012 г. Снимка: ЕПА/БГНЕС
A A+ A++ A

Близо 400 военни обекта и бази на международните сили в Афганистан са закрити или предадени на афганистанските сили за сигурност, по данни на НАТО.

Това предаде в неделя РИА Новости, позовавайки се на данни от НАТО, цитирана от „Фокус".

Към настоящия момент войските на международните стабилизиращи сили ИСАФ, които са под командването на НАТО, но включват и редица страни извън алианса, са разположени в близо 800 военни бази и обекти.

Въпреки това в ислямската република към настоящия момент има само 12 големи военни бази, като въздушна база в Баграм, Шинданд, Кандахар и Мазар Шариф.

Останалите военни бази представляват различни обекти, включително и укрепени контролно-пропускателни пунктове, операционни бази и други.

До 2014 г. се очаква почти пълно изтегляне на международните сили от Афганстан, включително тези на САЩ, въпреки че конфликтът с Талибаните, чиито режим бе разрушен от САЩ след атентатите от 11 септември 2001 г., все още продължава в много части на страната.

#Кандахар #Баграм #ИСАФ #Афганистан #НАТО #талибани

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"