Полша казва "не" на еврото

Полша казва "не" на еврото
A A+ A++ A

На фона на подготовката на България и Румъния по пътя към Еврозоната най-голямата икономика в Централна и Източна Европа изглежда няма планове скоро да замени местната валута с евро.

Управляващата консервативна партия в Полша Право и справедливост обяви, че държавата няма намерение да бърза в присъединяването към Еврозоната.

Нейните представители призовават останалите политически партии в страната да подпишат обща декларация, според която Полша ще приеме еврото само когато достигне икономическото развитие на Западна Европа, съобщава сайтът Emerging Europe, цитиран от money.bg.

"Надявам се, че тази декларация ще покаже зрелостта на полската политическа класа. Става дума за интереса на нашата страна", посочва лидерът на партията Ярослав Качински.

По-рано този месец той заяви: "Ние казваме "не" на еврото, казваме "не" на европейските цени".

"Договорът за членство в Европейския съюз не определя датата за приемане на еврото. Някой ден ще се присъединим, но само когато нивото на богатството се доближи до нивото в Германия", коментира още през миналата седмица Качински.

Припомняме, че през юли миналата година България подаде необходимите документи в Европейската централна банка и Европейската комисия за т.нар. установяване на тясно сътрудничество с ЕЦБ. Преди влизането в механизма ERM II обаче страната ще трябва да стане част от Европейския банков съюз.

Това обаче се предхожда от проверка на шест български банки, която ще бъде извършена от ЕЦБ. Наблюдавани ще бъдат "УниКредит Булбанк", Банка ДСК, ОББ, "Първа инвестиционна банка", "Централна кооперативна банка" и "Инвестбанк". Резултатите от прегледа на качеството на активите им и стрес тестовете ще станат ясни през лятото.

Румъния от своя страна преди време представи няколко сценария в тази посока, според които страната ще може да замени леята с евро в следващите между шест и осем години.

Хърватия от своя страна също се готви да направи първите стъпки към влизането си в Еврозоната. През февруари от централната банка там обявиха, че до юли месец трябва да бъде изпратено писмо за намерението на страната да се присъедини към механизма ERM II.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »