България предаде последния „кокаинов крал" на Италия

България предаде последния „кокаинов крал" на Италия
Екстрадираният в Италия "кокаинов крал" Евелин Банев - Брендо (в средата) ще бъде връщан в България по делото за пране на пари. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Последният от задържаните в операция "Кокаинови крале" бе предаден на италианските власти, съобщиха в неделя от пресцентъра на МВР.

На 10-ти август в Италия е екстрадиран българският гражданин И.Й. /33 г./. Той е задържан в рамките на международната операция "Кокаинови крале" и по силата на Европейска заповед за арест, издадена от съда в Милано, е предаден на италианските власти, обясняват от полицията.

През юли последователно бяха екстрадирани участниците в организираната престъпна група, осъществявала трафик на особено големи количества кокаин от Южна Америка за Европа.

На 27 юли с полет за Рим бе екстрадиран Евелин Банев – Брендо, сочен като глава на организираната престъпна група.

Евелин Банев беше задържан в рамките на международната операция "Кокаинови крале" срещу организирана престъпна група за трафик на големи количества кокаин от Южна Америка.

При нея бяха задържани общо 15 българи и 15 чужди граждани, сред които 12 са италианци, по един словенец, румънец, грузинец. Първите петима от групата бяха предадени на италианските власти на 25 юни и 12 юли тази година.

Делото срещу Брендо, което се води в България за пране на пари, ще продължи на 24 октомври. Причината за отлагането на делото отново бяха двамата свидетели от Великобритания, които СГС чака да призове месеци наред. На едно от поредните заседания стана ясно, че те са се бояли да дадат показания, но съдът направи пореден опит да ги призове.

Съдът в София разреши екстрадицията на Брендо за една година. Според решението, обаче, Брендо ще бъде връщан у нас за заседания по делото, което се води в страната ни. Така съдът в България ще поиска от съда в Милано "кокаиновият крал" да бъде подсигурен за заседанията.

Брендо до края на годината ще се връща в България три пъти. Той ще идва от ареста в Италия, освен на 24 октомври и през ноември и декември, защото тогава съдът определи резервни дати по делото.

#Евелин Банев #Брендо #Кокаинови крале #екстрадация #наркотрафик #пране на пари #МВР #полиция #кокаин

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Криминални
Последно от Криминални

Всички новини от Криминални »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници