Повишено разпространение на радикалния ислям в Белгия

Повишено разпространение на радикалния ислям в Белгия
A A+ A++ A

Белгийското контраразузнаване отчита повишено разпространение на радикалния ислям в страната и над 100 организации, свързани с този прочит на вярата на мюсюлманите, съобщават местни медии.

Отбелязва се, че салафитските проповеди звучат не само в джамии, но и в учебни средища.Службите са разтревожени от участието в този процес на имами и директори на организации, от финансиране от кръгове на салафизма, както и от броя на последователите.


Без да се дават точни данни, службите засичат повишаване на броя на тези случаи. Според контраразузнаването радикализираните мюсюлмани в страната остават малцинство, но вижданията им се разпространяват и изпъкват все повече, благодарение на социалните мрежи.

Медиите съобщават също, че федералното правителство предприема информационна кампания, насочена към граждани на Палестина и Мароко, за да ги разубеди, ако имат намерения да потърсят убежище в Белгия. Кампанията ще продължи половин година, изпълнява се от холандско дружество за комуникация и засяга главно Фейсбук. Според правителството е по-добре хората да бъдат предупредени, че вероятността да получат закрила в Белгия е много малка, отколкото страната да търси начин да се справи, след като са пристигнали на място. Кампанията е предприета по примера на Великобритания и Германия, отбелязват медиите. 

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »