80% от кучетата над тригодишна възраст страдат от заболяване на венците

80% от кучетата над тригодишна възраст страдат от заболяване на венците
A A+ A++ A

80% от кучетата над тригодишна възраст страдат от заболяване на венците, показва проучване на учените Кортегард, Ериксен и Баелум, публикувано в JSAP UK (Journal of Small Animal Practice). Това е проблем, с който 90% от собствениците на домашни любимци не са наясно, докато заболяването не се изостри и признаците му не станат по-видими и съответно по-трудни за овладяване. Болестта на венците се причинява от бактерия, която полепва по зъбите на кучето и образува плака. Ако тя не се отстрани, се превръща в твърд зъбен камък. Особено податливи са кучетата от дребни породи, при които голямата гъстота на зъбите е причина за повече натрупване на плака.

Има няколко признака, които подсказват за лоша устна хигиена при домашните любимци и могат да бъдат предупреждение за евентуални проблеми. Постоянният лош дъх не е нещо нормално и затова често той е един от сигналите за заболяване на венците. Зачервените, възпалени и кървящи венци също са знак за недобра устна хигиена. Ако кучето започне да предпочита по-меки храни и да дъвче повече от едната страна, това отново може да означава, че има проблем с венците. При дентално заболяване не е изключено да се появят и по-забележими промени в поведението на домашния любимец като липса на общителност, енергичност и желание за игра. Това състояние може да е сигнал за потенциален риск от заболяването на венците.

„За да се чувстват домашните ни любимци спокойни и щастливи, е важно да имат здрави зъби и венци. Затова съветвам стопаните поне веднъж годишно да водят кучето си на профилактичен преглед при специалист. От ключово значение е и ежедневното миене на зъбите, така че не го пропускайте. Добър вариант за грижа за зъбите и венците на кучетата в домашни условия са продуктите PEDIGREE® DENTASTIX™, които предотвратяват натрупването на зъбен камък и почистват зъбите“, коментира ветеринарният лекар д-р Николай Първанов.

Пръчиците PEDIGREE® DENTASTIX™ са лакомства за кучета, които поддържат венците и зъбите им здрави. Научно доказано е, че намаляват образуването на плака и зъбен камък и са важен елемент в грижата за устната хигиена в домашни условия. PEDIGREE® DENTASTIX™ имат вкус, който кучетата харесват, и не съдържат изкуствени оцветители, аромати или добавена захар. Предлагат се в различни размери, подходящи за различни породи кучета (малки, средни и големи).  

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"