Епидемия от морбили в Дупница

Епидемия от морбили в Дупница
A A+ A++ A

Регистрирана е епидемия от морбили в Дупница, обявиха от Регионалната здравна инспекция в Кюстендил.

Заразата плъзва от 26 март 2019 г., като заболелите са във възрастови групи от 0 - 1 г., от 20-24 г. и от 40-44 г. „Всички са хоспитализирани на 100 %. С усложнение пневмония са двама от заболелите“, обявиха още здравните експерти. Само през последните няколко дни са регистрирани още 2-ма човека с морбили.

„Най-вероятно заболяването е пренесено от Благоевградско, където преди повече от месец там имаше истински бум. Първият болен с морбили при нас беше 21-годишна жена, която е родом от Дупница, но е омъжена в Пиринско. След гостуване при свой близки в Дупница тя се почувствала зле и потърсила медицинска помощ. Малко по-късно стана ясно, че е заразена с морбили. За лечение беше прието и 6-месечното й бебе“, обявиха от общинската болница в Дупница.

Сред последните заразени с морбили е санитарка от Инфекциозното отделение на здравното заведение в града. В момента тя е настанена за лечение, обявиха още медиците.

Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксина срещу морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с апел при установен пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си лекар.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »