Меркел се отдръпва от светлината на прожекторите за евроизборите

Меркел се отдръпва от светлината на прожекторите за евроизборите
A A+ A++ A

Не беше чак толкова отдавна, когато в различни части на Германия можеше да се чуе "Меркел трябва да си върви". Тези гласове станаха толкова силни, че дългогодишният канцлер Ангела Меркел обеща това да е последният ѝ мандат и се оттегли от ръководството на консервативната си партия Християндемократическия съюз (ХДС).

Партийната щафета беше предадена на избраната за неин приемник Анегрет Крамп-Каренбауер, за да се даде време на последната да си изгради свой имидж преди федералните избори, които вероятно ще са през 2021 г. Меркел междувременно се съсредоточи върху работата си в правителството. Малцина могат да си представят тя да поведе партията на бъдещи избори, особено в Източна Германия, където решението й от 2015 г. да приеме бежанци в страната продължава да вреди на популярността на ХДС.

И въпреки всичко, с оглед на задаващите се на хоризонта европейски избори в края на май, не всички са радостни от решението на Меркел да се оттегли от предизборната кампания, особено с оглед на запазващата се нейна популярност в Европа и в международен план като цяло. "Сериозно - като се има предвид колко добре гледат на нея по света, тя не бива да бъде скривана у дома", каза в неделя пред берлинския ежедневник "Тагесшпигел" Майк Моринг, регионалният премиер на провинция Тюрингия от ХДС.

Наистина, международното реноме на Меркел остава високо. Един пример: миналата седмица изправеният пред сериозни трудности британски премиер Тереза Мей първо отиде да се консултира с Меркел в Берлин, преди да посети Париж. На срещата на върха на ЕС в Брюксел на следващия ден Меркел лобираше да бъде предоставено по-голямо продължаване на срока на членството на Великобритания в съюза. Европейските лидери в крайна сметка се споразумяха да дадат време на Обединеното кралство до края на октомври.

Някои от лоялните привърженици на ХДС смятат, че международната популярност на канцлера може да изиграе особено положителна роля на изборите за Европейски парламент на 26 май. Меркел обаче избра да остане до голяма степен зад сцената.
Неделното издание на германския вестник "Велт" съобщи, че дори Крамп-Каренбауер би искала да види Меркел на митинга в Мюнстер на 27 април, където ХДС и сестринската ѝ партия от Бавария, Християнсоциалният съюз (ХСС), планират да открият кампанията си за европейските избори. Тази проява, както изглежда, обаче не влиза в програмата на Меркел.

Вместо това тя възнамерява да участва в заключителния митинг от кампанията на 24 май в Мюнхен, където към нея ще се присъединят и редица други европейски лидери от политическото семейство на ХДС - Европейската народна партия (ЕНП). Изглежда Крамп-Каренбауер, както изглежда, е очаквала повече от канцлера, написа "Велт".

Говорителка на ХДС заяви, че в партията очакват с нетърпение участието на Меркел в Мюнхен. "Освен това, успешната ѝ политика за една силна Европа ще послужи като решителна предизборна подкрепа за ХДС", добави тя. Това звучи като опция, която е на второ място по предпочитание.

Партийни представители заявиха, че Меркел ще участва и в предизборни прояви извън Германия заедно с европейския депутат от ХСС Манфред Вебер, който ще бъде водещият кандидат на ЕНП на предстоящите европейски избори. Ако през май партиите от ЕНП се представят добре, Вебер се очаква да замени Жан-Клод Юнкер като председател на Европейската комисия.

Решението да бъде агитирано навън означава, че начело на кампанията на ХДС в Германия ще бъде Крамп-Каренбауер, което ѝ дава още една платформа да гради имидж, докато се готви един ден да наследи Меркел.

При положение обаче, че Крамп-Каренбауер застава начело, нараства и рискът тя да бъде обвинена за евентуален лош изборен резултат, било то в Европа или на предстоящи регионални избори в Източна Германия.

Меркел може и да е помогнала на Крамп-Каренбауер да си осигури лидерското място в ХДС, но представители на партията отбелязват, че тя тепърва трябва да докаже, че става за канцлер.

Меркел все още не е обявила кога ще се оттегли от поста. Ако това отнеме прекалено дълго време и ако междувременно Крамп-Каренбауер не укрепи позициите си, самите й противници в ХДС може да се позиционират така, че да отправят предизвикателство към лидерското място преди следващите федерални избори, пише БТА.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Свят
Последно от Свят

Всички новини от Свят »