ЕС въвежда мерки за намаляване на риска от пътни произшествия

ЕС въвежда мерки за намаляване на риска от пътни произшествия
A A+ A++ A

вропейският съюз въвежда мерки за намаляване на риска от пътни произшествия. Членовете му одобриха задължителното включване на технологии за безопасност във всички нови превозни средства с цел намаляване на жертвите на пътя.

От догодина в автомобилите трябва да разполагат с 30 нови животоспасяващи технологии. целта - намаляването на смъртните случаи при пътни произшествия.нБългария се оказа сред рекордьорите на Европа със фатално завършили катастрофи. И все пак благодарение на предпазните средства в по модерните и интелигентни коли през последните 20 години броят на загиналите в ЕС е намалял повече от два пъти. Средно 49 души на един милион в ЕС умират при пътни инциденти. България обаче е с втория най-лош резултат в ЕС с 96 смъртни случая на един милион

Съгласно нововъведенията, всички нови превозни средства трябва да притежават интелигентна система за регулиране на скоростта, която информира водача при превишаване на ограниченията за скоростта,  система за наблюдение на сънливостта и вниманието на водача и система за предупреждаване при разсейване на вниманието, която помага на водача да запази вниманието си върху пътната ситуация.

Те трябва да имат и  авариен стоп-сигнал, който дава информация на водачите зад превозното средство при внезапно спиране, както и системи за разпознаване на опасности при заден ход за следене на налягането на гумите, която да сигнализира на водача при загуба на налягане и такава, която позволява инсталацията на по-късен етап на блокиращо устройство за предотвратяване на шофиране при употреба на алкохол.

Превозните средства трябва да са оборудвани и с устройство за записване на данни от инциденти с цел регистрация на данни малко преди, по време на и след пътно произшествие.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"