Амбиция: Фериботите между България и Грузия по 2 на ден

Амбиция: Фериботите между България и Грузия по 2 на ден
A A+ A++ A

Сериозно увеличение на фериботните превози между България и Грузия обсъдиха на среща в София премиерите на двете страни Бойко Борисов и Мамука Бахтадзе.

Сега между двете страни пътуват по два ферибота седмично, амбицията ни е да ги направим по два на ден, каза Борисов. Той посочи, че България подкрепя членството на Грузия в НАТО и в ЕС.

Оптимист, съм че в близко бъдеще ще обявим нов дигитален коридор, който да свърже двете страни, тоест Изтока и Запада, посочи Бахтадзе. Връзките ни с ЕС станаха по-силни, плавно се сближаваме и това помага на нашата страна, каза премиерът на Грузия.

Повдигнах и темата, че Русия все още окупира 20 процента от територията на Грузия. Нашата страна подкрепя мирното решаване на този конфликт, но само твърдата позиция на международната общност може да доведе до решаване на конфликтите и постигане на мир, каза още гостът, цитиран от БТА.

Грузинският премиер поздрави България с 140-та годишнина от Конституцията на страната.

Борисов пък обясни, че Грузия е важна за нашата страна, защото са от другата страна на Черно море и там се събират товари, които пътуват към нас.

"Ние усилено строим магистрала "Хемус" и с подобен фериботен обмен ще върнем блясъка на пристанище Варна. В рамките на три - четири месеца ще тече подготовката за засилване на фериботните връзки", каза българският премиер.

Има желаещи да инвестират в дигиталната инфраструктура и в рамките на няколко месеца можем да започнем полагането на кабел за пренос на данни под Черно море, за целия Каспийски регион, допълни българският премиер.

Двамата са обсъдили и развитие на енергийната свързаност. Грузия е производител на много енергия от ВЕИ източници, която може да се пренася през Черно море до нашата страна, каза още Борисов.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"