Народното събрание отбеляза тържествено 140 г. от Търновската конституция

Народното събрание отбеляза тържествено 140 г. от Търновската конституция
A A+ A++ A

Велико Търново е домакин на честванията по повод 140 години от подписването на Търновската конституция. В залата на Учредителното събрание в старопрестолния град се състоя тържественото заседание на 44-то Народно събрание.

Събитията отпреди 140 години оживяха отново. Народните представители бяха посрещнати с хляб и сол, а тържественото заседание беше открито от Цвета Караянчева със звънеца отпреди 140 години и в присъствието на оригинала на Търновската конституция.

Обръщения към българския народ направиха представителите на всички парламентарно-представени политически сили.

Членовете на Учредителното събрание, приело първата българска конституция са титаните, ние сме техни смирени наследници. Това заяви председателят на Н...

Президентът Румен Радев, който присъства на честванията във Велико Търново, коментира решението на Народното събрание за статута на Велико Търново за духовна и историческа столица. Той добави, че ще обсъди с правния си екип необходимостта от промяна в Конституцията:Румен Радев, президент на България: Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на Велико Търново и настояще, разбира се. Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазването на нашата историческа памет и укрепване на духовността.

Сотир Цацаров, главен прокурор: Днес е хубав ден. Бих пожелал малко повече българщина и малко повече мисъл за това, което ни обединява, не толкова разделителни линии, не толкова граници, не толкова обвинения, не толкова замеряне с кал. Това не работи за България.
Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"