220 кучета осиновени от Сеславци през 2012 г.

220 кучета осиновени от Сеславци през 2012 г.
В момента в приюта има около 200 кучета, а интересът към тях в съботния Ден на отворените врати не е голям - от сутринта при тях са пристигнали едва 7-8 души. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

220 кучета са осиновени от приюта в Сеславци от началото на 2012 г., съобщи ветеринарният лекар и управител на приюта за бездомни кучета в Сеславци д-р Атанас Петков.

В момента в приюта има около 200 кучета, а интересът към тях в съботния Ден на отворените врати не е голям - от сутринта при тях са пристигнали едва 7-8 души, предаде БГНЕС.

Дните на отворените врати се провеждат за втори път в рамките на започналата кампания „Осиновете си куче" на Софийска община.

Атанас Петков разказа, че трудностите по отглеждането на кучетата са предимно от финансов характер, но се справят някак - храна има, поддържат хигиената им, помагат с медицински грижи.

Дейността на приюта в Сеславци включва залавяне на кучетата, транспортирането им до приюта за кастрация, както и връщането им по места.

Не се връщат единствено тези от тях, които са агресивни и са в близост до детски градини, училища и др.

Д-р Атанас Петков смята, че за тази сериозна популация на кучета вина имат и самите граждани.

„Много хора безотговорно си пускаха кучетата да раждат, после изхвърляха малките кученца извън дома, често натирваха и собствените си кучета по различни причини," пояснява д-р Атанас Петков.

Той държи да спомене за бонусите за осиновители на кучета от приюта - безплатно кастриране, слагане на ваксини, а новите им собственици се освобождават от данъци за новия си любимец.

Ако собствениците имат и други кучета, могат да кастрират и тях безплатно. За осиновените кучета обаче не се включва безплатна ветеринарна помощ.

Д-р Петков бащински привиква по име куче, което има отделна колибка срещу клетките. Това е Данчо, от породата Нюфаундленд, известни като кучета водни спасители, който е тук от 13-14 г.

„Данчо не го даваме на никого, той ни е талисмана, а и тук, при нас се чувства най-добре," обяснява слабостта си към рошавия обитател докторът.

#Сеславци #бездомни кучета #Столична община #ветеринарен лекар #приют

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Околна среда
Последно от Околна среда

Всички новини от Околна среда »