Съдебен изпълнител продава половината от ОЦК за над 8,3 млн. лв.

Съдебен изпълнител продава половината от ОЦК за над 8,3 млн. лв.
Валентин Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Частен съдебен изпълнител продава на търг половината от ОЦК Кърджали за над 8,3 млн. лв. от 13 август.

Продажбата става ясна от обявлението на частния съдебен изпълнител Росен Сираков, който пристъпва към този акт, след като един от най-големите кредитори на завода - Първа инвестиционна банка спечели делото в съда и получи изпълнителен лист, предаде БГНЕС.

Това се наложи, тъй като мажоритарният собственик Валентин Захариев не е в състояние да обслужва кредита, отпуснат от ПИБ, нито да се разплаща със стотиците металурзи и на практика доведе до закриването на комбината.

Валентин Захариев е заложил като обезпечение срещу кредита половината от целия комбинат – завода за производство на цинк, а банката поиска продажбата му, за да върне парите си.

Началната цена на заложените имоти, които са разположени върху площ от 326 230 квадратни метра, е 8 307 592 лв.

Ако в рамките на едномесечния срок не се появят купувачи, заложените сгради и производствени съоръжения стават собственост на ПИБ и тя започва да се разпорежда с тях, обясниха вещи в процедурата, пожелали анонимност.

Правото й на разпореждане обаче не е безгранично, банката не може да се занимава с производствена дейност – това не й е присъщо, целта е предприятието да заработи отново и ПИБ да си върне парите от кредита и лихвите, допълниха източниците.

Според тях обявената начална цена е нищожна част от средствата, отпуснати като заем срещу обезпечението.

Дори да се намерят купувачи, те ще бъдат желаещи да нарежат съоръженията за скрап, а с парите от това не би се покрила дори началната обявена цена, коментираха още те.

В електронния сайт на частния съдебен изпълнител Росен Сираков интересуващите се могат да видят кои именно части от някога водещото в бранша предприятие са обявени за продажба.

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и става градообразуващ фактор. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на Валентин Захариев така и не се осъществиха, макар закупените преди години свръхмодерни мощности да отлежават в складове край Ботунец.

Никога преди да попадне в ръцете на Валентин Захариев комбинатът не е бил в такава криза.

#ОЦК #Кърджали #ОЦК Кърджали #Валентин Захариев #Росен Сираков #Първа инвестиционна банка #ПИБ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Промишленост
Последно от Промишленост

Всички новини от Промишленост »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"