Заявки на инвеститори за АЕЦ „Белене“ ще се приемат от началото на май

Заявки на инвеститори за АЕЦ „Белене“ ще се приемат от началото на май
A A+ A++ A

Заявления за участие в процедурата за АЕЦ „Белене“ ще се приемат през май, когато тя ще бъде публикувана в официалния вестник на Европейския съюз, съобщи енергийният министър Теменужка Петкова, цитирана от БНР

„Процедурата за избор на стратегически инвеститор стартира, но официалният срок за подаване на заявление започва да тече от датата на публикуване на поканата в официален вестник на Европейския съюз. Очакваме тя да бъде публикувана в началото на месец май и срокът е 90 дни“, отбеляза тя. Министър Петкова участва в международния форум „Атомекспо“, който се провежда в руския курорт Сочи.

„Възможността за реализация на проекта АЕЦ „Белене“ ние разглеждаме като проект, който ще има регионално значение. Поради тази причина проведем среща и с колегата от Сърбия, за да можем да видим каква е възможността евентуално сръбски компании да участват като страни по договори за изкупуване на електрическа енергия или под друга форма“, каза още енергийният министър.

Унгарски компании имат също интерес към АЕЦ „Белене“, каза в Сочи изпълнителният директор на НЕК Петър Илиев. Той отказа подробности с аргумента, че ще се срещне с тях през следващата седмица: „Проявиха интерес, ходиха на площадката на „Белене“ и другата седмица имаме среща с тях за въпроси към нас по процедурата“.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Енергетика
Последно от Енергетика

Всички новини от Енергетика »