"Демократична България" настоява за отмяна на промените в наредбата за касовите апарати

"Демократична България" настоява за отмяна на промените в наредбата за касовите апарати
A A+ A++ A

,,Демократична България" настоя за отмяна на всички последни изменения на Наредба Н-18 и възстановяване на състоянието ѝ отпреди година и половина. Промените основно са свързани с дейността на електронните магазини, които вече могат да издават касови бележки в електронен вид и да ги предоставят на получателя на е-адрес. След въвеждането на измененията от 1 април всяка регистрирана по ДДС фирма, която не използва софтуер за управление на продажбите, трябва да отпечатва на касовите си бележки QR код, а фискалното устройство да изпраща данни в НАП за всеки фискален бон в реално време.

Според "Демократична България" от година и половина НАП и Министерството на финансите "осъществяват множество необосновани промени в Наредба Н-18 и така създават както допълнителни разходи, така и правна несигурност за бизнеса". От политическото обединение посочват и конкретни проблеми, които виждат:

- сложна и неясна нормативна уредба – наредбата и нейните разяснения са дълги и объркващи. Това създава идеална среда за "рекет" от страна на служители на НАП, които винаги ще могат да изтълкуват правилата така, че да намерят нещо неизрядно;

- без оценка на въздействието върху бизнеса – измененията се извършват без оценка на въздействието, както изисква Законът за нормативните актове;

- без адекватна оценка на нуждите – липсва обосновка какво налага измененията. Остава впечатлението, че покрай сухото гори и суровото – заради малък процент недобросъвестни търговци се налагат тежки правила на всички;

- без възможност за реално прилагане – НАП няма да има капацитета да прилага наредбата с тези нива на сложност, което я прави още по-вредна, тъй като изрядните търговци ще направят необходимите разходи, за да я спазват, а останалите ще продължат постарому. Прилагането най-вероятно ще бъде кампанийно или с цел да бъде ударен един или друг бизнес.

От "Демократична България" припомнят, че бизнесът е единодушно против промените в наредбата. Веднага след въвеждането им Българската стопанска камара (БСК) писа на премиера Бойко Борисов, че предложенията на бизнеса по спорната наредба за касовите апарати не са взети предвид, разходите по прилагането й са занижени, а това означава, че цените на стоките и услугите за потребителите ще се увеличат.

Политическото обединение настоява за съставянето на "изцяло нова наредба, която да бъде по-ясна и разбираема, както и пълна отмяна на съществуващата".

"Отпадане на задължителното изискване за използване на касови апарати, ползата от които намалява значително при наличие на възможност за предаване на данни за продажбите в реално време чрез т.нар. софтуерна фискализация. Отворени интерфейси за комуникация с НАП, които всеки софтуер може да използва. Електронни касови бележки за повече удобство и по-малко изхабена хартия" са част от другите искания на "Демократична България".

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »