Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава

Засиленото полицейско присъствие в Габрово остава
A A+ A++ A

Четвъртата подред демонстрация, която беше и най-многобройната, е преминала без инциденти, след като на контролно-пропускателните пунктове полицията е задържала 10 души без документи за самоличност и въоръжени с боксове, палки и бомбички.

Близо 2000 души се събраха на площада пред общината снощи. По този начин се оправдаха очакванията за масов протест, но не и за включването на демонстранти от други градове.

Жандармеристите блокираха пътя на протестиращите към домовете на ромски фамилии в квартал "Колелото" и в знак на добрите си намерения отново свалиха шлемовете си.

Засиленото присъствие на полиция и жандармерия в града остава. Охраняват се подходите към ромските къщи, въпреки че повечето от тях вече са празни.

 

Припомняме, напрежението в Габрово ескалира, след като на 7 април трима роми пребиха продавач в денонощен магазин за забележка.

Полицията задържа отговорните, но малко след това те бяха освободени. Това предизвика сериозно напрежение в областния град - стотици жители излязоха на протест на 10 април и дори се опитаха да нахлуят в сградата на местното следствие.

По този повод на 11 април, военният министър Красимир Каракачанов свика извънредна среща в МС, на която увери, че ситуацията е овладяна.

Случаят стана повод и за коментар от страна на лидера на "Воля" Веселин Марешки, според който скандалът в Габрово е инсценировка, за да се вдигне "позасъхналият" рейтинг на Каракачанов. Той настоя военният министър да се извини на целия български народ.

От своя страна вицепремиерът Томислав Дончев изрази мнение, че напрежението в Габрово е факт и не бива поради политическо лицемерие да се отрича.

 

Малко след това стана ясно и че тримата роми остават в ареста за постоянно. Спрямо тях са повдигнати обвинения за побой и нанасяне на лека телесна повреда.

Независимо от това в петък отново се състоя протест, като този път се събраха хиляди недоволстващи. Стигна се до сблъсъци и ранени граждани. В размириците пострадаха оператор, репортер и полицай.

Така се стигна и до подаването на оставка от страна на шефа на полицията в Габрово в града по искане на премиера Бойко Борисов.

Вчерашният протест премина мирно и без ексцесии. Тогава униформените свалиха каските и щитовете си и бяха аплодирани от демонстрантите.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »