Нено Димов: С 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в страната

A A+ A++ A

За един период от около 8 години, от 2011 до 2018 г. близо с 60% са намалели превишенията на замърсяване на въздуха в станциите, които правят мониторинг на чистотата на въздуха в страната. Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов по време на официалното откриване на второто издание на Европейската конференция за качеството на въздуха – SOFAIR.

През 2011 г. само в 9 от тези станции са били постигнати средноденонощните превишения на годишна база, което е 75% непостигане на нормите. През 2018 г. 29 станции показват постигане на нормите, което е 75% за 8 години. Това е резултат от -75 до + 75 %, което е забележително.

Димов постави на първо място изискванията към качествата на горивата и в момента Министерството на земеделието работи по наредба, която да приложи тези норми в рамките на дървесината брикетите и въглища. Втората много важна промяна в закона е кметовете да постигат успехи, а не да изпълняват програми, защото ние искаме резултати, заяви Димов и подчерта, че основните замърсители са битовото отопление, транспортът, икономиката и индустрията.

Министърът припомни, че България е била осъдена от съда на ЕС за 28 града през 2017 заради мръсния въздух.

„По предварителни данни 9 града вече са извън този списък, защото покриват изискванията. В края на този месец се очаква да излязат окончателните резултати“, поясни още той и направи равносметка на постигнатите резултати в София по отношение на опазването на чистотата на атмосферния въздух.

„През последните 3 години в София в няколко от 5-те станции има драматично подобрение на показателите през зимния период, който е от октомври до март. Ако станцията в Дружба през отоплителен сезон 2015/2016 е имала 68 превишения то през 2018/2019 те са 16. Станцията в Младост отчита намаления от 46 на 32“, обобщи Димов.

Според него обаче проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността, затова правителството работи за повишаване на доходите на населението.

„Основният приоритет на МОСВ за моя мандат е качеството на атмосферния въздух. Неслучайно въздухът, защото той е един от най-съществените проблеми на околната среда, който не е толкова проблем на околната среда – той е проблем на градската страна, който засяга здравето на гражданите. Той обхваща цял един спектър, покриващ манталитета на една държава“, заяви Димов.

Той посочи, че икономическото развитие е пряко свързано с качеството на въздуха.

„Проблемът с качеството на въздуха е проблем на бедността. Той е концентриран там, където живеят хора, които нямат достатъчно възможности. Затова приоритетът на правителството за повишение на доходите е пряко свързан с подобряване качеството на въздуха. Това води като цяло до опазване на околната среда“, подчерта министърът и добави, че над 44 млн. лв. ще получи Столична община, които ще бъдат инвестирани в домакинствата с оглед подобряване на околната среда.

„Това ще стане и на още 5 места. Правим всичко възможно, за да го осигурим и на други български общини, които да започнат да полагат мерки в тази посока“, каза още той.

Димов посочи още, че в национален мащаб остават 25% от станциите, които не отговарят на изискванията и изрази надежда, че в следващите 2-3 години ще успеят гражданите да се похвалят с факта, че дишат чист въздух.

На свой ред, домакинът на конференцията, кметът на София Йорданка Фандъкова обяви, че в рамките на една година 10% от софиянците оставят колите си в дните, в които има превишение на фини прахови частици.

„За нас чистотата на атмосферния въздух е един от ключовите приоритети, по които работим заедно с Общинския съвет и заедно с всички институции. Качеството на въздуха от тема, която преди години беше по-скоро експертна и обект на международни дебати, в последните години се превърна в тема от ежедневните разговори на гражданите и част от решенията на градско ниво, които ние взимаме“, каза тя и подчерта, че 70% от хората смятат, че проблемът е решим с тяхно лично участие и са готови да се включат в решаването му.

Фандъкова подчерта още, че освен тези 10% от софиянци, които вече оставят колите си в дните, в които общината обявява, че има замърсяване над нормите, още 20% декларират готовността да го направят, ако нямат неотложен ангажимент.

„Това е огромен потенциал за съучастие и от нас зависи да привличаме все повече хора към малките, но всекидневни стъпки към преодоляване и ликвидиране на замърсяването“, заяви Фандъкова.

Тя посочи, че цел на Общината е да се използват високо технологични изследвания за качеството на въздуха.

По обяд кметът на София, заедно с чуждестранните гости ще засадят 10 дървета в градинката на НДК.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Бизнес
Последно от Бизнес

Всички новини от Бизнес »