176471 статии       |       372 интервюта       |       1513 снимки       |       38133 абоната       |      
USD 1.7427| EUR 1.95583| GBP 2.16688|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитИЗБОРИ 2019

Размер на шрифта:   

Екатерина Захариева: България иска бързо да се присъедини към еврозоната

9 април 2019, вторник / 13:50; Коментари: 0
Send to Kindle
Екатерина Захариева: България иска бързо да се присъедини към еврозоната

България е избрала пътя за бързо изпълнение на критериите и възможно най-скоро присъединяване към еврозоната. Това каза вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева на дискусия, посветена на присъединяването на България към еврозоната. Дискусията е част от четвъртата среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланиците и представителите на дипломатически мисии у нас.

Министър Захариева посочи, че плановете на правителството в тази насока се изпълняват със заложените темпове и то очаква отговор от ЕК за така наречената "чакалня" за Еврозоната /ERM - II/ в края на месец юли. Тя благодари на българския бизнес за подкрепата във връзка с желанието за по-бързо присъединяване към еврозоната и приемана на еврото.

Захариева изтъкна, че именно сега е подходящ моментът за подобна дискусия с посланиците у нас, за да могат да се чуят фактите, предвид съществуващите спекулации по темата с членството в еврозоната. Сред тях Захариева визира твърдението, че с въвеждането на еврото ще се увеличат цените и инфлацията.
"Истината е, че изследванията показват точно обратното. От 99 година - според изследване на Европейската централна банка, средната инфлация в държавите в еврозоната е 1,7%. През 70-те и 80-те години - преди въвеждането на еврото инфлацията е стигала средно до 20% на година. Инфлацията в последните две държави, които са въвели еврото е 0,7%, тоест тя е под средната за ЕС, което опровергава твърденията, че въвеждането на еврото ще доведе до увеличение на цените. Не само че няма, тя ще направи България част от най-силния интеграционен процес", посочи министър Захариева.

Екатерина Захариева цитира данни, според които доверието в ЕС като цяло е доста високо. "Доверието на българските граждани към ЕС е с 9 пункта по-високо от средното за Европа - 53 на сто, а доверието в еврото на гражданите, които са членове на еврозоната, е 74 на сто. Две трети от гражданите на държавите считат, че еврото е полезно за ЕС, а 67 на сто считат, че е полезно и за самата държава, в която живеят", посочи Захариева и изтъкна, че явно европейската валута се ползва с доста по-високо доверие от европейските институции.

Според изследването за българските граждани най-големият принос от членството е усещането, че са част от един силен и солидарен съюз. "В същото време те не желаят Европа и институциите да поставят бариери между държавите, тоест не желаят Европейски съюз на различни писти и скорости. Неслучайно България иска да бъде част от най-силния интеграционен модел, а именно - част от еврозоната, каза още министърът на външните работи.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО