„Собеседник": Защо руснаците идват в България?

„Собеседник": Защо руснаците идват в България?
Снимка: sobesednik.ru
A A+ A++ A

От Собеседник.ru; автор: Римма Ахмирова; превод: Novinite.bg

По съветско време наричаха България 16-тата съюзна република, заради устойчивите връзки с нашата страна. СССР и социалистическа България отдавна не съществуват, но руснаците, както и преди, са не само чести гости, но вече и непосредствени съседи на българите – много наши сънародници се местят за постоянно в България.

Рай за пенсионерите

Виолета Михайловна от Москва прилича повече на мис Марпъл, отколкото на руска пенсионерка. Тя е от това поколение руснаци, за които България е била забранен плод, достъпен за малцина, прозорец към съвсем друг живот в чужбина, където няма мръсотия, пътищата са прави, плодовете са свежи, а стоките в магазините – в изобилие. Сега тя се е върнала в своята младост, в тази различна, но също толкова любима България.

За руснаците Виолета е обикновена университетска преподавателка и пенсионерка, но в България тя е заможна активна дама, която мечтае да се изкачи отново, както на младини, на Шипка – паметникът на вечната руско-българска дружба.

По-старото поколение тук говори нелош руски, а и повечето българи са православни. Нашите народи имат много общо, а в последно време ни свързва и гладът за имоти. България е членка на ЕС, с излаз на море, прекрасен климат и цени на апартаментите, съпоставими с цените на гаражите в Москва.

„Сметнете сами: щом аз - пенсионерката успях да си купя имот тук, колко са достъпни те", хвали се Виолета Михайловна. „С мьжа ми имахме спестена малка сума пари, когато чухме по радиото реклама „Инвестирайте в български недвижими имоти", и цена, точно като за мен – двустайни апартаменти за малко над 2 милиона рубли. Заминах на оглед: апартамент в хотелски комплекс с басейн, ресторант, охраняема поддържана площ. И се реших. Българското ново строителство не е като руското, в цената влизат ремонтът, кухненското обзавеждане, остана ми да купя само още някои мебели, техниката и битови дреболии. Децата ми оцениха „авантюрата" едва когато дойдоха на гости и видяха морето на 100 метра от тях."

Някои руснаци обаче са се сблъскали със сериозни проблеми в братска България.

В „звездния" български хотел „Емералд" започна своеобразната „руска революция" - московските жители се разбунтуваха срещу компанията-управител, която буквално им реже главите.

„Данъците тук не са високи, но системата е хитра: първо, терасата също се смята за жилищна площ (за разлика от Русия), а се плаща и за общата площ. Като цяло, ние плащаме по около 800 евро годишно. Тук сме само през лятото, но вече мислим да продаваме", разказва пребиваващата в „Емералд" Елена от Москва.

Кризата в Европа леко забави „руската инвазия" в България и все по-често покрай морето се срещат недостроени обекти, в които са били инвестирани основно руски капитали.

Новите българи

Повечето руснаци, разбира се, се установяват на морето. Рекордьор в това отношение е курортът Слънчев бряг, където цените не са толкова високи, колкото на Златни пясъци, а природата не отстъпва по нищо. Повечето руснаци идват тук само през лятото, тъй като в крайбрежните им имоти няма централно отопление.

Някои руснаци опитват да развиват тук малък бизнес (например хотел или автомивка), но местното законодателство задължава чужденците, развиващи бизнес в България, да назначат на работа българи.

Българската преса пише, че „руската мафия" контролира почти 30% от икономиката на страната, но тази информация никога не е била официализирана. Едрият руски бизнес е представен тук, например, от нефтената компания Лукойл, която практически контролира нефтопреработвателната промишленост в България, както и от бизнесмена Майкъл Чорни, наскоро изгонен и от България за „престъпна дейност".

По неофициални данни, рускоезични граждани контролират около 70% от всички имоти на пазара по българското Черноморие. Руснаците са най-многобройната чужда диаспора в България – 300 хиляди души, или почти 33% от всички чужденци в страната.

А за руснаците България е на практика втора родина, сбъдната мечта, пристан, където няма почти никакви катаклизми, включително природни и политически.

5 прилики и разлики между Русия и България, или защо руснаците идват в България

Прилики:

Общи славянски корени

Религия - православие

Език - кирилица

Руският език е разпространен – по-възрастното поколение масово говори руски, по соцвреме руският език е бил част от учебната програма

Географска близост – разстоянието от Москва до България е същото, като от Москва до Краснодарския край

Разлики:

Мек морски климат

Много оздравителни курорти

Ниски цени на собствеността

Цените на продуктите, стоките и услугите са по-ниски от тези в Русия

Най-известните българи в Русия

Филип Киркоров, певец

Ванга, ясновидка

Тодор Живков, последният главен секретар на българската комунистическа партия

#Русия #руснаци #руски туристи #имоти #собственици #ваканционни имоти #Черноморие #Черно море #Слънчев бряг #Златни пясъци

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от България: поглед отвън
Последно от България: поглед отвън

Всички новини от България: поглед отвън »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"