Биофермерите искат оставката на земеделския министър

Биофермерите искат оставката на земеделския министър
A A+ A++ A

Биофермерите излизат на протест утре с искане за оставката на земеделския министър Румен Порожанов. Според биопроизводителите агроведомството е повело открита война срещу сектора.

От Асоциация „Биопродукти“ изпратиха открито писмо до премиера, като го призовават да се намеси в конфликта, тъй като от министерството отказват чуваемост.

Според биопроизводителите сме свидетели на безпрецедентни репресивни действия от страна на земеделското министерство към някои от контролиращите биоземеделците фирми. На две от най-големите и най-стари сертифициращи фирми е отнета възможността да работят, като министерството отказва да им издаде разрешение за дейност.

Директорът на Дирекция „Растениевъдство и биологично производство“ в Министерството на земеделието Михаил Карабельов обясни в предаването „Преди всички“:

„Тези две фирми са едни от големите. Нашите проверки за издаване на разрешение минават през административни проверки на документацията и извършване на физически проверки в офиса, така че да получим увереност, че е налице ресурсна обезпеченост и персоналът е достатъчно компетентен,  квалифициран и опитен. Не получихме такава увереност. В случай на установени пропуски и несъответствия изпращаме уведомление до лицето. Има 7 дни, в които той може да отстрани непълнотите и несъответствията. Първата фирма не отстрани нито едно от несъответствията, а те бяха значителен брой“.

Констатацията на Сметната палата е, че проверките не осигуряват достатъчна проследимост за спазване на европейското и националното законодателство, подчерта Карабельов. По думите му в тази връзка през 2018 и 2019 г. се извършват засилен и по-ефективен контрол при издаване на разрешение.

В момента разрешение от министерството за извършване на контролна дейност за биологично производство имат 15 лица, като едно от тях преустановява дейност.

Карабельов подчерта, че не се притесняват от проверка на тяхната дейност, като такива се извършват периодично.

Обяснението на едната от сертифициращите фирми, загубили лиценза си, е съвсем различно. Изпълнителният й директор Анна Карова отбеляза:

„Ние публично критикувахме някои абсолютно неприемливи текстове на наредба 5, въведена през 2018 г. Тя въведе изключително рестриктивни текстове, които за нас биха довели до отказ от биологичното земеделие на редица фермери, биха нанесли сериозни финансови щети и санкции. Горе-долу същото се предвиждаше и за контролиращите лица в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделска продукция в ЕС, но няколко контролиращи лица създадохме жалба, подадохме я в НС и съответно текстът за санкции на контролиращите лица отпадна. Такива рестриктивни мерки в цяла Европа няма, дори и в цял свят“.

Ще търсим защита на нашите права пред всички български и европейски институции, категорична бе Карова. Ще изискаме от ЕК и от Сметната палата обективна оценка на начина, по който са проверявани различните контролиращи лица, добави тя. По думите й при предишни надзорни проверки фирмата й не е имала никакви забележки по отношение на контролната дейност. Освен това в края на март тази година фирмата е получила сертификат, който е с международна валидност и доказва способностите. Според нея в отказа са вписани „изключително дребни и формални забележки, които се дължат на различно тълкуване на текстове“ и те ще бъдат обжалвани.

Анна Карова настоява за ясни и прозрачни критерии: „Ние не сме наясно по какви процедури биваме проверявани“. Тя подозира режисирана атака.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »