Брашното, олиото и захарта поскъпват в началото на август

Брашното, олиото и захарта поскъпват в началото на август
В първата седмица на август средните цени на брашно тип 500 бележат леко повишение, както на едро, така и на дребно. Снимка: masterbaker.alle.bg
A A+ A++ A

Брашното, олиото и захарта поскъпват през първата седмица на август, отчетоха от Министерството на земеделието и храните.

Повишението на цените на тези продукти идва на фона на дебата около споразумението между правителството и водещи търговски вериги за временно замразяване на цените на храните от социалната кошница.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че цените не се свалят със споразумения, а с конкурентна среда. По думите му договорката със супермаркетите, с която министър Мирослав Найденов се надява да спре ръста на цените, е временно решение.

През периода в изследването на ведомството средните цени на брашно тип 500 бележат леко повишение както на едро, така и на дребно.

На едро основната суровина за производството на хляба, който попада в групата на продуктите с фиксирани цени, се е продавала за 0,91 лв./кг. – увеличение с 1,1% спрямо предходната седмица.

През периода средните цени на рафинираното слънчогледово олио за страната остават без съществени изменения спрямо предходната седмица.

Средната цена на едро на слънчогледовото олио е 2,69 лв./литър, т.е. с 0,7% по-висока. Най-евтино е било олиото в Шумен (2,55 лв./л), а най-скъпо в Добрич (2,88 лв./л).

Олиото е по-скъпо в малките магазини, където се продава около и над 3 лева за литър.

Захарта е поскъпнала в началото на август. Средната цена на едро на захарта е 2,12 лв./кг, като бележи незначително повишение (с 0,5%).

В големите супермаркети бялата кристална захар се предлага в ценовите граници от 2,12 лв./кг до 2,35 лв./кг, а в по-малките магазини на цени от 2,10 лв./кг до 2,45 лв./кг, като най-евтино купуват в Кърджали, а най-скъпо в Плевен и Шумен.

През анализирания период средните цени на едро и на дребно на яйцата се без особено изменение.

Размер М на борсите се предлага в границите от 0,17 лв./бр. до 0,26 лв./бр. Средно за страната, цените на яйца - размер М в големите супермаркети са по-високи от тези в малките магазини с 0,02 лв./брой

Цените на пилешкото месо не са се променяли съществено през първите дни на август. За наблюдавания период замразено пиле на борсите се продава в ценовия диапазон от 3,21 лв./кг до 4,35 лв./кг. Средната цена на едро бележи повишение с 0,5% спрямо предходната седмица до 3,85 лв./кг.

#брашно #олио #захар #замразени цени #Мирослав Найденов #яйца #МЗХ

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"