Цветанов: Най-добре се работи на 45–70 години

Цветанов: Най-добре се работи на 45–70 години
Министърът на вътрешните работи недоумява защо се готвят протести. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Най-трудоспособен и активен е човек от 45- до 70-годишна възраст, а пенсионната система трябва да бъде реформирана.

Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти във вторник, съобщи агенция „Фокус“.

„Продължаваме да акцентираме вниманието си върху реален социален диалог със синдикатите, решаване на поставените въпроси на база реалностите, които имаме днес в държавата“, коментира той.

По думите му увеличаването на стажа за пенсиониране в правоохранителната система е част от реформата в пенсионната система.

Според министъра най-важното е вниманието да бъде фокусирано върху един реален социален диалог и проблемите да бъдат разглеждани и решавани на база на днешните дадености.

„Смятам, че реално в 47-50-годишна възраст един човек е доста трудоспособен и това е най-активната възраст на един служител – да може да покаже своите професионални качества“, уточни Цветанов.

Според него дефицитът в НОИ е нараствал всяка година от 2000-та, докато е достигнал 680 млн. лева в момента и трябва да бъде покрит със съответните реформи.

Цветанов заяви, че подобни реформи се провеждат и в други европейски страни, за да може да издържат пенсионните системи.

„Между позициите на синдикатите в МВР има разминавания. Днес единият синдикат е излязъл с декларация, с която се разграничава от медийните изяви на колеги от другите синдикати, и всъщност те наблягат на социалния диалог, на проблемите, които трябва да се решават, но не с протести, а с диалог“, подчерта министърът.

Цветанов заяви, че не разбира защо се готвят протести. Той посочи, че през последните две години, въпреки рестриктивните бюджети на ведомствата, се заделят капиталови разходи за подобряване условията на работа на служителите.

Чрез проекти по оперативните програми също се реализират такива възможности, добави министърът.

„Това е част от политиката, която прави днешното ръководство на МВР, и разбира се, акцентираме и върху социалния диалог със служителите чрез техните представители – синдикалните организации“, обясни той.

#Цветан Цветанов #министър на вътрешните работи #МВР #протест #пенсионната система #реформи #синдикат #бюджет

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"