Пак осъдиха кмета на Кърджали Хасан Азис заради бездействие

Пак осъдиха кмета на Кърджали Хасан Азис заради бездействие
Това е поредното спечелено дело на областния управител Иванка Таушанова срещу кмета на община Кърджали Хасан Азис. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Кметът на Кърджали Хасан Азис отново беше осъден за бездействие от областния управител Иванка Таушанова.

Делото бе образувано по жалба на областния управител заради отказа на кмета да предостави информация за какво е похарчена разликата между събраните и изразходваните средства от таксата за битови отпадъци.

Административният съд в Кърджали осъди Хасан Азис да изготви и предостави в 7-дневен срок на Иванка Таушанова исканата справка за разходването на постъпленията от такса битови отпадъци за предходните 2 години, предаде БГНЕС.

По данни на общината през 2010 г. приходите от такса смет възлизат на 3 503 960 лв., от които са изразходвани 2 988 401 лв..

През 2011 г. от таксата за боклук са събрани 2 965 361 лв., а разходите са за 2 584 414 лв.

Парите са използвани за дейности по събиране, транспортиране и обезвреждане на отпадъците, както и за поддържане на чистота на обществените места.

Без отговор обаче кметът е оставил искането на областния управител да посочи как е усвоена разликата между приходите и разходите, която за 2010 г. е в размер на 515 559 лв., а за 2011 г. - 380 947 лв., или дали сумите са налични в сметката на местната администрация.

Средствата са целеви и могат да се ползват само за подобряване качеството на услугите по управление на отпадъците.

Според съда отказът на Хасан Азис да предостави информацията представлява бездействие на административен орган в нарушение на закона.

Областният управител е поискал въпросната справка, за да изгради преценката си дали постъпилите суми от таксата за битови отпадъци са разходвани съобразно приетите разпоредби, а с мълчаливия си отказ кметът го е възпрепятствал да упражни контролните си правомощия, категорични са магистратите.

Това е поредното спечелено дело на областния управител Иванка Таушанова срещу кмета на община Кърджали Хасан Азис.

В началото на май 2012 г. градоначалникът бе осъден да предостави цялата налична документация по ремонта на въжения мост, за който бяха отпуснати близо 1 млн. лв. от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане, а ремонт така и не бе извършен.

През зимата заради липсващи дъски в ледените води на река Арда падна и загина 36-годишен мъж.

#Кърджали #Хасан Азис #Иванка Таушанова #кмет #областен управител

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"