179583 статии       |       373 интервюта       |       1513 снимки       |       38131 абоната       |      
USD 1.77303| EUR 1.95583| GBP 2.22296|
In English На русском
Вход

КЛЮЧОВИ ДУМИ ДНЕС:   БрекзитМЕСТНИ ИЗБОРИ 2019ИЗБОРИ 2019

Размер на шрифта:   

Министър Петкова запозна синдикатите с мерките за стабилизиране на „Марица-изток 2“

2 април 2019, вторник / 15:37; Коментари: 0
Send to Kindle
Министър Петкова запозна синдикатите с мерките за стабилизиране на „Марица-изток 2“

Изпълнението на кратко-, средно- и дългосрочните мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2" бе в центъра на разговора на енергийния министър Теменужка Петкова с представители на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа". Министър Петкова ги увери, че запазването на работата на комплекса "Марица-изток" е задача от първостепенна важност за правителството, съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката.

 
Набелязаните краткосрочни мерки за стабилизиране на централата са изпълнени, е информирала министърът. Тя е припомнила, че "Български енергиен холдинг" ЕАД закупи необходимите квоти за работата на ТЕЦ "Марица-изток 2" до март 2020 г. Проведени са няколко срещи с Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) по отношение на използването от страна на ТЕЦ-а на така наречения Механизъм за компенсиране на разходите за критична инфраструктура. Такава възможност е предвидена в Закона за енергетиката. Министър Петкова е посочила, че тези разходи, в размер на около 500 млн. лв., са включени в обосновката на ТЕЦ-а за цените през новия регулаторен период.
 
Възможността да бъде капитализиран дългът на ТЕЦ "Марица-изток 2" е обсъдена с Главна дирекция "Конкуренция" в Европейската комисия, информирала още тя. Очаква се крайното решение за увеличаване на капитала на централата да бъде взето до средата на годината.

 
До края на юни "Електроенергиен системен оператор" ЕАД ще анализира пазара на електроенергия. Това е една от предвидените дългосрочни мерки за стабилизиране на ТЕЦ "Марица-изток 2", като анализът следва да послужи за разработване и нотифициране пред Европейската комисия на така наречения Механизъм за капацитет.

Механизмите за капацитет са признат от ЕК легитимен метод, чрез който държавите членки могат да гарантират сигурност на доставките. Намерението на Министерството на енергетиката е през есента на 2019 г. да депозира пред ЕК избрания механизъм, така че нотификацията от страна на комисията да стане факт до края на годината.


Министър Петкова е припомнила и получената безсрочна дерогация на ТЕЦ "Марица-изток 2", която също е необходимо условие за бъдещата й работа.

ђеклама:
» Абонирай се безплатно за НОВИНИТЕ всеки ден
Разпечатай | Изпрати | Абонирай се за дума
» Напиши статия и ти
Реклама:
Реклама:

Абонирай се за
НОВИНИТЕ БЕЗПЛАТНО