Цените на зърното пак нагоре

Цените на зърното пак нагоре
Рекордната гореща вълна през юли е засегнала особено силно равнинните щати на САЩ, сочат нови данни. Снимка: БГНЕС
A A+ A++ A

Цените на царевицата, пшеницата и соята продължават да се повишават, а от селскостопанските щати на САЩ, които страдат от тежка суша, не идват сигнали за облекчаване на ситуацията.

Царевицата с доставка през декември поскъпна със 7.25 цента до 8.2375 долара за бушел в четвъртък вечерта, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Пшеницата с доставка през септември повиши цената си с 13.75 цента до 9.13 долара за бушел, а соята с доставка през ноември – с 50 цента до 16.3125 долара за бушел.

Рекордната гореща вълна през юли е засегнала особено силно равнинните щати на САЩ, сочат нови данни.

В четвъртък Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН посочи, че поскъпването на зърното и захарта е допринесло за скок на световните цени на храните с 6 процента на месечна основа, припомня АП.

Според анализатори на американската банка „Джей Пи Морган” (JP Morgan) тенденцията към разваляне на реколтата от царевица в САЩ е „малко вероятно да се обърне".

Горещото и сухо време в Югоизточна Европа, най-вече в Румъния, Унгария и България, вероятно също ще допринесе за намаляване на доставките на царевица на световния пазар, допълват експертите.

#царевица #пшеница #соя #САЩ #Организацията по прехрана и земеделие #ФАО #ООН #Джей Пи Морган #Югоизточна Европа #Румъния #Унгария #България

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Земеделие
Последно от Земеделие

Всички новини от Земеделие »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници