Започват археологически проучвания в над 40 обекта в Северозападна България

Започват археологически проучвания в над 40 обекта в Северозападна България
A A+ A++ A

От 1 април започват археологически проучвания в над 40 обекта в Северозападна България. Това каза гл. ас. д-р Таня Христова, научен секретар на Националния археологически институт с музей към БАН, цитирана от БТА. Обектите са разположени по трасето на бъдещия газопровод и проучванията се финансират от инвеститора "Булгартрансгаз", който ще строи големия инфраструктурен проект "Разширение на газопреносната инфраструктура на територията на България от турско-българска граница до българско-сръбска граница".

„Работата е възложена на Националния археологически институт с музей към БАН, като в екипите участват и археолози от регионалните исторически музеи в страната. На граждански договори ще бъдат наемани работници за отделните обекти”, уточни Христова.

Финансовите параметри за проучванията представляват конфиденциална информация, уточниха от НАИМ към БАН.

Сондажните разкопки са предшествани от геофизически проучвания на отделните обекти, които са по цялото трасе на бъдещия газопровод на територията на областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Велико Търново. От 1 април поетапно ще започнат дейностите по археологическите разкопки в цялата страна по обявеното трасе, уточни Таня Христова. В областите Монтана и Враца ще се работи на по четири обекта.

„На територията на Видинска област ще се работи на 15 нови археологически обекта, които никога не са били проучвани. Очакванията са само на територията на Видинско в археологическите разкопки да участват над 100 археолози и 500 работници”, уточниха археолози от РИМ-Видин. Обектите са на територията на общините Кула, Грамада и Димово. Ще се проучват праисторически, антични и средновековни обекти.

След сондажните проучвания междуведомствена комисия ще реши на кои от обектите ще бъде извършено пълно проучване. Целта е те да бъдат научно документирани и движимите находки да бъдат спасени преди началото на строителството.

Очакванията са разкопките да продължат до 15 юни тази година, а след този период ще се знае окончателно къде ще продължи да се копае и проучва, каза Христова.

Само преди дни на организираната Трудова борса във Видин Регионалният исторически музей в града обяви, че търси 350 човека за работа през летния сезон за археологически разкопки, които ще работят на 15 обекта по трасето на газопровода. Директорът на РИМ-Видин Фионера Филипова обяви пред търсещите работа, че желаещите ще бъдат наети на граждански договор за срок от два месеца.

„Разкопките във Видинско започват от 1 април, като за наетите е осигурен транспорт. За съжаление, на Трудовата борса желание за работа заявиха едва 10 безработни”, уточни Филипова.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай