САЩ: До пет години кацаме на Луната и на Марс

САЩ: До пет години кацаме на Луната и на Марс
A A+ A++ A

САЩ възнамеряват до пет години техни астронавти отново да кацнат на Луната, мисията ще включва и жена. Това обяви в НАСА американският вицепрезидент Майк Пенс, цитиран от АР.

Пенс заяви, че целта на мисията ще бъде да се създаде база на Луната, която да позволи да бъде изпратена и "евентуална пилотирана мисия до Марс".

Вицепрезидентът, който пое водещата роля по космическите теми, добави, че до една година отново ще започнат да се използват ракети американско производство за космически мисии.

"Първата жена и следващият мъж на Луната ще бъдат американски астронавти, изстреляни с американски ракети от американска земя", каза Пенс в център на НАСА. "Сега е моментът да направим следващата голяма стъпка и да върнем американските астронавти на Луната, да направим постоянна база там и да разработим технологиите, които да ни позволят да изпратим американски астронавти на Марс и отвъд Марс. Това е следващата голяма стъпка", каза вицепрезидентът.

В своя стремеж да парират възхода на Китай и възраждането на Русия САЩ все повече действат като при съревнование между велики сили. Неотдавна китайската космическа програма осъществи първото кацане на космически апарат на обратната страна на Луната.

Последните хора, стъпили на Луната, бяха американските астронавти от кораба "Аполо 17" през 1972 г. Това лято се навършват 50 години от първото кацане на Луната на пилотиран космически апарат.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Любопитно
Последно от Любопитно

Всички новини от Любопитно »