Румен Радев се срещна с египетския президент Абдел Фатах Ас-Сиси

Румен Радев се срещна с египетския президент Абдел Фатах Ас-Сиси
A A+ A++ A

От сигурността в региона на Близкия изток и Северна Африка зависи и сигурността и стабилността на Европа - около това се обединиха българският държавен глава Румен Радев и египетският му колега Абдел Фатах ас Сиси в Кайро.
 
В рамките на официалното посещение на Румен Радев в египетската столица е било обсъдено и развитието на двустранните отношения между България и Египет в различни области, а българският президент отправи покана към Ас Сиси да посети България.

„Имахме възможността да обсъдим предизвикателствата пред нашия регион, както и общите действия в отговор на тези предизвикателства, защото никоя страна не е способна да се справи сама днес“, каза президентът Румен Радев.
 
„Направихме и задълбочен преглед на нашите двустранни отношения. Със задоволство констатирахме добрата правно-договорна база. Тя обаче има нужда от нови споразумения, които да отговорят на нашите повишени амбиции. Обсъдихме и бъдещото подписване на споразуменията за съвместна комисия за сътрудничество, за бизнес съвет“, посочи президентът Румен Радев, като добави, че ще бъдат подписани други важни споразумения.

„Заедно търсим мерки, които да не се изчерпват само с търговия. Вече търсим съвместни производства, сътрудничество в областта на инвестициите и съвместно излизане на трети пазари. Тук потенциалът е голям“, отбеляза Радев.
 
„Важно е, разбира се, и военно-техническото сътрудничество, в което имаме традиции, които, сигурен съм, ще бъдат увенчани с нови важни споразумения.
 
Обсъдихме и сътрудничеството в областта на въздушния и морския транспорт, така че да могат нашите граждани да общуват много по-лесно помежду си. Това е важно условие за успех в бизнеса и туризма“, допълни Румен Радев.

„Друга приоритетна област, в която отбелязахме бъдещо взаимодействие, е енергетиката. Защото Египет и България могат да предложат алтернатива за диверсификация на доставки и маршрути, особено по отношение на природния газ.
 
Перспектива има и в нашето сътрудничество в автомобилната индустрия, на електрически машини и съоръжения, в хранително-вкусовата промишленост, селското стопанство и много други важни сектори“, каза още президентът.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Политика
Последно от Политика

Всички новини от Политика »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници