Заради гинекологично заболяване: Всяка 10-а жена застрашена от безплодие

Заради гинекологично заболяване: Всяка 10-а жена застрашена от безплодие
A A+ A++ A

Всяка десета жена в репродуктивна възраст е засегната от ендометриоза. Това гинекологично заболяване представлява третата по честота причина за безплодие при жените и дори пречи на секса, тъй като при полов акт пациентката изпитва силна болка, съобщиха АГ-специалисти от водещи болници в София.

Те се обединиха в във фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“ с цел да работят за повишаване на информираността на жените за заболяването и да предприемат национално проучване за ендометриоза.

Поставянето на точната диагноза "Ендометриоза" е предизвикателство за лекарите, каза акушер-гинекологът Димитър Цветков. Правилното диагностициране е трудно, често закъснява, лечението й не е унифицирано, допълни той. По думите на лекарят заболяването, в някои случаи, влошава качеството на живот на жената и подчерта . Д-р Цветков подчерта, че болестта не е раково заболяване.

Симптомите на ендометриозата може да имитират друго заболяване, може да бъдат изразени като хронична тазова болка, силна менструална болка и др.

От фондацията са си поставили за цел да се извърши национално проучване за разпространението на заболяването, бъдещо сътрудничество с центровете за асистирана репродукция, както и създаване на програма за обучение сред младите момичета.

Ендометриозата е заболяване, при което клетки от лигавицата на матката (ендометриума) са се разпространили извън нея.

Ендоскопската хирургия е най-добрият вариант за лечението й, но не винаги е приложим, каза още лекарят.

Нови кръвни тестове, които измерват С125, предоставят възможност за бъдещо пряко индентифициране на характерните увреждания; но лапароскопията и лапаротомията все още са единствения метод за поставяне на окончателна диагноза.

Обикновено при прегледа се откриват коремни и тазови болки, и кисти пълни с артериална кръв по яйчниците (ендометриозни огнища), които често се наричат „шоколадови кисти”, както и ендометриални сраствания. Много често тя развива в тялото без абсолютно никакви симптоми.

Болезнена менструация, болка по време на полов акт, проблемно забременяване и тазова болка извъэн цикъла са част от симптомите, които подсказват за наличие на заболяването. Признаците обаче могат да са и по-тежки – от подуване, запек и диария до тревожност и дори депресия.

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници