Граждани „окупираха" Централна гара

Граждани „окупираха" Централна гара
Организираната през социалната мрежа „Фейсбук” инициатива „Окупирай Централна гара" събра няколко десетки граждани на протест против приватизирането на БДЖ. Снимка: Нова телевизия
A A+ A++ A

Организираната през социалната мрежа „Фейсбук” инициатива „Окупирай Централна гара" събра няколко десетки граждани на протест против приватизирането на БДЖ.

Около 18:30 часа в четвъртък протестиращите се събраха пред софийската гара, където издигнаха своите транспаранти с надписи „Приватизация = ликвидация" и „БДЖ е за хората, а не за корпорациите", предаде БГНЕС.

Протестиращите направиха своеобразен човешки влак, който тръгна да обикаля централната гара, докато през мегафона на активистите се чуваха скандирания „Спрете корупцията! Спасете БДЖ!".

Активистите обещаха, че „окупацията" няма да пречи на работата на гарата или спиране на превоза на пътници.

„Искаме просто нашият глас като граждани да бъде чут, защото нашите политици и шефовете на тази компания не чуват гласа на обикновените граждани", каза през мегафон един от протестиращите.

„Време е гражданите на България, да покажем, че ни пука за нашата собственост, не някой да продава нашата собственост", каза още той.

Активистът сравни приватизацията на железниците с това „все едно някой да дойде в нашата къща и да каже „Продавам я!" и ние нищо да не можем да кажем".

„Бюджетът на МВР е 890 млн. лева, а дългът на БДЖ – 800 млн. лева, бихме искали поне част от парите, които отиват за подслушване да отидат за погасяване на дълга на железниците”, предложи протестиращият.

Според друг активист в момента се бърза с приватизацията на БДЖ, за да може дружеството да се продаде на по-ниска цена.

„Бързат, за да я продадат, да се покажат отново като посредници. Те не мислят за нашето бъдеще", коментира той.

Според протестиращия президентът Росен Плевнелиев „вместо да седи горе и да се чуди, трябва да се застъпи за железниците".

По думите на демонстранта не трябва да се допуска приватизация на „Товарни превози" преди завършване на проекта за жп тунел под Босфора, който да свърже Европа и Азия.

„БДЖ не трябва да се приватизира, защото приватизацията в България е синоним на ликвидация – примерите са стотици, но най-фрапантните са: „Кремиковци”, „Плама Плевен”, БГА Балкан, „Балканкар", БТК, ОЦК. Защото „БДЖ – Товарни превози" е последната компания, която може да спаси българската икономика от кризата. Защото продажбата ще създаде частен монопол. Ще се повтори сценарият с „Нефтохим” и завишените цени на горивата, ЧЕЗ, EВН, E.ОН и повишението на цените на тока без никакви инвестиции", смятат още активистите.

Според тях дружеството ще бъде продадено за сумата от 100 млн. лева, при положение че годишната му печалба е 150 млн. лева. Те смятатм че това ще ощети българската държава с над 1 милиард лева за срок от 10 години.

Участниците в протеста настояват и за оставката на транспортния министър Ивайло Московски и на всички ръководители в БДЖ, които според тях водят железниците умишлено към фалит.

Флашмобът за спиране на приватизацията и ликвидацията на железниците е организиран от „Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт".

Протестът е граждански, не се обвързва с нито една политическа формация и набира популярност в социалната мрежа „Фейсбук”.

#Фейсбук #БДЖ #приватизация #България #МВР #Росен Плевнелиев #президент #Босфора #Европа #Азия #Кремиковци #Балканкар #БТК #ОЦК #товарни превози #Нефтохим #ЧЕЗ #ЕВН #Е.ОН #Ивайло Московски

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Общество
Последно от Общество

Всички новини от Общество »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"