1 млрд. лв необходими да се довърши „Хемус”

1 млрд. лв необходими да се довърши „Хемус”
„Хемус" ще се строи като 4-лентов скоростен път, а в бъдеще може да се разшири с аварийни ленти, както е при магистралите, стана ясно неотдавна. Снимка: skyscrapercity.com
A A+ A++ A

Около 1 милиард лева ще са необходими за доизграждането на автомагистрала „Хемус” в участъка от Ябланица до Шумен, заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Това тя каза след откриването на рехабилитиран участък от пътя Плевен – Троян – Кърнаре по проект, финансиран от Световната банка и бюджета, предаде БНР.

„Магистрала „Хемус" е един от приоритетите по Оперативна програма „Транспорт", която ще финансира именно големите пътища, автомагистрали, скоростни пътища", обясни тя.

„Довършването на магистрала „Струма" и тунелът под Шипка са едни от основните проекти, които ние ще работим, за да направим всичко необходимо да получим финансиране за тях. Предвид че „Хемус" е изключително важна, вече ще започваме и работа по подготовката на този проект, за да може в началото на 2014 г. в новия програмен период реално да започнем и тръжни процедури, и избор на изпълнител, за да не губим време", каза още Павлова.

„Хемус" ще се строи като 4-лентов скоростен път, а в бъдеще може да се разшири с аварийни ленти, както е при магистралите, стана ясно неотдавна. Стойността на цялото трасе на пътя от София до Шумен е 1.2 милиарда лева.

На 26 септември 2011 г. премиерът Бойко Борисов даде началото на строителството на участъка от гара „Яна" до Околовръстния път.

Тогава той прогнозира, че строителните работи на участъка може да приключат до май 2013 г. (по план до септември с.г.).

„Които карат по този участък, да карат по-тихо, за да не пречат на пиленцата", призова премиерът.

Строежът на 8-километровата отсечка от „Хемус" край Шумен се забави, защото миналата есен археолозите се натъкнаха на селища от няколко епохи – тракийска, праисторическа и римска от II-IV век.

#автомагистрала „Хемус” #Лиляна Павлова #министър на регионалното развитие и благоустройството #Плевен #Троян #Кърнаре #Хемус #Световната банка #Оперативна програма „Транспорт" #магистрала „Струма" #Шипка #София #Шумен #Бойко Борисов #премиер #Околовръстния път

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Транспорт
Последно от Транспорт

Всички новини от Транспорт »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници