Изтеглят българския контингент от Кабул в началото на 2013 г.

Изтеглят българския контингент от Кабул в началото на 2013 г.
Заместник-министърът на отбраната Валентин Радев. Снимка: Дневник
A A+ A++ A

В началото на 2013 г. ще се прибере българският военен контингент от Кабул, а до края на 2014 г. и военнослужещите от Кандахар, заяви заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

„В момента България има военни представители в 7 задгранични мисии. Най-голям и най-значим е контингентът ни в Афганистан – 606 души”, посочи Валентин Радев в интервю за БТА.

По думите му 116 военни са на служба в операция „Алтея" в Босна и Херцеговина, 10 в щаба на KFOR в Косово и в Грузия, в EUMM – 12 наблюдатели в грузинските градове Тбилиси, Гори и Зугдиди.

„В Сомалия имаме един офицер в щаба на зоната за операции, двама са в Нортууд, Атланта, и двама военни наблюдатели в Либерия”, посочи той.

Свои представители Българската армия има по щабовете на НАТО и на ЕС в Брюксел, като последните са само офицери и са на по-високи позиции.

Участвали сме в други 13 мисии, които вече са приключили действията си, една от които е Ирак, отбеляза заместник-министър Радев, цитиран от „Дневник”.

„Правителството осигурява с приоритет всичко, което е необходимо за мисиите зад граница. Никой от военното и цивилно ръководство на Българската армия няма забележки по отношение на изпълнението на задачите на 22-рия ни контингент в Афганистан", каза още в интервюто Радев след официалното посрещане на военнослужещите в Пловдив.

Запитан за плановете на България по отношение на Афганистан до 2014 г., Валентин Радев отговори, че първата стъпка ще бъде извършена през 2013 г., когато трябва бъдат прибрани двата медицински екипа – 10 души, които са в състава на испанската военнополева болница в Херат.

„В началото на 2013 г. ще приберем контингента ни от Кабул, а до края на 2014 г. и военнослужещите от Кандахар. Втората фаза е след 2014 г. Ние сме декларирали и засега нищо не се променя – в Афганистан остават хора, които ще помагат на местната армия. Имаме обаче готовност и като бюджет, и като сили да осигурим екипи, ако Афганистан не се справи самостоятелно”, посочи заместник-министърът.

„Доказахме, че имаме професионалисти в армията, и това се вижда от факта, че 2/3 от последния контингент имат по две и три задгранични мисии”, каза още той.

По думите му преструктурирането в Българската армия продължава и то е в сила от 1 юли.

„Хубавата новина е, че служителите от тези формирования, които закриваме, могат да кандидатстват в бригади, които са силни”, каза още Валентин Радев.

Според него всеки военнослужещ може да кандидатства за освободени места във всяко поделение по всяко време на годината и затова има целогодишен регистър в сайта на Министерство на отбраната.

„Изпълнихме изискванията и намалихме броя на военните, сега остава да се направи втората крачка – да увеличим заплатите на служителите от Българската армия. Това трябва да се случи и мисля, че ще получим разбирането от страна на Министерския съвет и го очаквам, ако не до Нова година, в началото на следващата", каза още заместник-министърът на отбраната Валентин Радев.

#Кабул #Кандахар #заместник-министър на отбраната #Валентин Радев #Афганистан #Босна и Херцеговина #Косово #Грузия #Тбилиси #гори #Сомалия #Атланта #Либерия #Българската армия #НАТО #ЕС #Брюксел #Ирак #Херат

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Отбрана
Последно от Отбрана

Всички новини от Отбрана »