Рекорден ръст на товарите на пристанище Варна

Рекорден ръст на товарите на пристанище Варна
A A+ A++ A

Рекордни количества товари са преминали през пристанище Варна от началото на годината, съобщиха от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Само през месец юли са обработени рекордните за един месец 1.146 млн. тона товари. За първите 7 месеца на 2012 г. през кейовете на порта са преминали общо 5.350 млн. тона товари, което е 16% повече спрямо успешната за държавното дружество 2011 година.

Увеличение се отчита при почти всички товари: зърнени храни, контейнери, цимент, кринкер, шрот, захар, кокс, руди и концентрати, скрап, дървен материал, наливно олио и нефтопродукти. Наблюдава се спад единствено при вноса на въглища.

Много добри са резултатите от започналата зърнената кампания. През пристанището са изнесени 1.302 млн. тона зърно – два пъти повече в сравнение с миналата година.

За оптимизирането на износа на този структуроопределящ товар съществен принос имат и функциониращите от миналата година складове за зърно в пристанище Варна-Запад.

Наблюдава се увеличение и при контейнеризираните товари. Общата бройка на обработените контейнери до момента е 75 000 TEU, което е 7% увеличение от миналата година.

Благодарение на увеличения товарооборот от началото на годината „Пристанище Варна" ЕАД е реализирало приходи от 31 306 хил. лв. (+16%), като е реализирана чистата печалба от 2 384 хил. лв. (+72%).

В момента в пристанището се обработват 25 кораба с различни видове товари. Само 5 от тези кораби предстои да изнесат 150 000 тона висококачествено българско зърно.

Добрите резултати позволяват реализирането в пълен мащаб на инвестиционната програма на пристанище Варна.

Извършват се ремонти на водопровода в Първи басейн на Пристанище Варна-Запад и склада за деконтейнеризация.

Полага се нова асфалтова настилка на подхода към контейнерния терминал в пристанище Варна-Запад, ремонтират се жп прелезите и главния водопровод на пристанище Варна-Запад.

Общата инвестиционна програма за ремонт на инфраструктурата и техниката за 2012 г. възлиза на 3 200 хил. Лв.

В ход е и процедура за покупка на два 60-тонни мобилни многофункционални крана, 2 челни кофачни товарачи за насипни товари тип „Фадрома" и два малки товарача, които ще бъдат предназначени за работа в трюмовете на корабите.

За реализирането на амбициозния план са предвидени общо 12 млн. лв. собствени средства на дружеството.

#пристанище Варна #товари #Министерството на транспорта #информационните технологии и съобщенията

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Търговия
Последно от Търговия

Всички новини от Търговия »

Инбет Казино

Анкета

Одобрявате ли кабинета "Главчев"