Дянков: Еврозоната може скоро да я няма

Дянков: Еврозоната може скоро да я няма
Ако еврозоната се разпадне, това няма да се отрази на България толкова зле, тъй като страната не е въвела еврото, коментира Симеон Дянков. Снимка: „Капитал“
A A+ A++ A

В рамките на следващите 6 месеца има реален шанс еврозоната да не съществува, заяви министърът на финансите Симеон Дянков.

„За радост ние не сме въвели еврото, така че няма да ни се отрази толкова зле. Спестяванията на гражданите са гарантирани. Но има голяма опасност за износа ни. Трябва да се преориентираме към Азия и Русия, но няма как това да стане за няколко месеца, затова нещата са много несигурни като цяло“, коментира Дянков във вторник сутринта по bTV.

По думите му през последния месец в Европа се случват само лоши неща, което наложи промените във фискалната политика на България, а именно обещаните пари за секторите в бюджета, за които после се оказа, че няма достатъчно средства.

На първо място, като основен катализатор на последните трудности в ЕС Дянков посочи намерението за референдум, изразено от бившия гръцки премиер Георгиос Папандреу.

„Това постави под въпрос пакета за Гърция – падна правителството там. Кризата отиде към Италия – падна правителството и там. Кризата отиде към Белгия и там им намалиха кредитния рейтинг“, подчерта Дянков.

Той посочи, че Германия е най-големият пазар за България, а Италия - вторият по големина.

„При положение че и двете страни казват, че догодина ще са в криза, ние няма как да не реагираме на тези опасения“, коментира финансовият министър.

Дянков проектира обстановката в Европа в България, заявявайки, че в началото на годината е бил прогнозиран един консервативен бюджет именно заради успокоението, че пакетът за Гърция е съгласуван и нещата ще потръгнат в ЕС.

„Сега обаче обстановката е по-нестабилна и затова се налага да направим бюджет, който има буфери. Той е оптимистичен, защото сме го изчислявали на база 1% растеж на икономиката ни, а се очаква той да е по-голям“, обясни още Дянков.

#Симеон Дянков #Министър на финансите #евро #Азия #Русия #Европа #бюджет #България #ЕС #Георгиос Папандреу #Гърция #Италия #Белгия #криза #Германия

Последвайте ни в Twitter и Facebook

Още по темата:

Коментирай

Най-четено от Финанси
Последно от Финанси

Всички новини от Финанси »

Инбет Казино

Анкета

Отрази ли се инфлацията на джоба Ви преди великденските празници